Een houten schutting plaatsen met schroeven is beslist niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat je goed voorbereid aan de klus begint. Schroef.nl zet een aantal tips op een rij waar je rekening mee moet houden bij zelf schutting maken. Wat geldt voor een schutting plaatsen geldt natuurlijk ook voor het bekleden van je gevel. Deze tips kunnen dus ook gebruikt worden bij het monteren van gevelbekleding!

Bekijk direct de benodigde materialen

Houtsoort keuze

Het maken van een duurzame houten schutting of gevelbekleding begint met de keuze van de houtsoort. Er zijn veel verschillende houtsoorten die gebruikt kunnen worden bij gevelbekleding monteren of zelf schutting maken. Belangrijk bij deze keuze is of het hardhout of zachthout is. Veel mensen denken dat de namen “hard” en “zacht” komen van hoe het hout aanvoelt, maar dat heeft er eigenlijk niks mee te maken. Het onderscheid wordt namelijk gemaakt door hoe de boom zich voortplant. Hardhout komt van bedektzadige loofbomen, die hun zaden beschermen met een vrucht (bijv. fruitbomen). Zachthout komt van naaktzadige naaldbomen, die hun zaden niet met een omhulsel beschermen (bijv. dennenbomen).

Houtkenmerken

Hardhout wordt ook wel loofhout genoemd omdat het van loofbomen afkomt. Omdat loofbomen vrij langzaam groeien ontstaat er hout met een hoge dichtheid. Hierdoor is het stabiel, sterk en duurzaam hout. Het kan wel 20 tot 25 jaar meegaan. Wanneer hardhout gaat werken kan het wel snel kromtrekken. Het is daarom belangrijk hardhout snel te plaatsen nadat je het in huis hebt.

Veel gebruikte hardhoutsoorten zijn: Bankirai, Keruing en Azobe

Zachthout wordt ook wel naaldhout genoemd omdat het van naaldbomen afkomt. Deze bomen groeien snel. Door het snelle groeien heeft zachthout een lagere dichtheid en dus andere structuur dan hardhout. Zachthout is minder dik en stevig. Daarnaast heeft het een lagere duurzaamheidsklasse. Aan de andere kant is zachthout wel makkelijk te verwerken en goedkoper dan hardhout. Door het hout te behandelen, bijvoorbeeld door te impregneren of beitsen, kan de levensduur even goed worden als die van hardhout.

Veel gebruikte zachthoutsoorten zijn: Grenen, Lariks Douglas en Vurenhout.

Houtprofiel keuze

Potdekselplanken monteren

Naast de keuze voor de houtsoort heb je in schutting- en gevelplanken veel verschillende soorten houtprofielen. Daarnaast zijn deze profielen vaak ook nog verkrijgbaar in geschaafd of ruw. Een ruw oppervlak zal minder snel vergrijzen, maar is daarentegen wel lastiger te verven en bewerken dan geschaafd hout.

De profielen die je het meest tegenkomt zijn het rechthoekig deel (plank), Zweeds rabatdelen, halfhouts rabatdelen, veilingschroten, rhombus-profielen, bevel-siding, channel-siding en blokprofielen. Deze profielen verschillen in hoe ze gesneden zijn. Zijn ze recht of schuin gesneden? Hebben ze een inkeping aan de onderkant? Hoe dik is de plank? Al deze details bepalen hoe de schuttingplank gemonteerd moet worden.

 

Regelwerk maken

Wanneer je zelf schutting maken of gevelbekleding monteren moet er eerst een regelwerk gemaakt worden. De planken worden daarna op het regelwerk gemonteerd. Schroef.nl raadt aan om met zijn tweeën te werken. Het is ook verstandig om werkhandschoenen te dragen tegen splinters.

Regelwerk maken voor

Schuttingplanken worden bevestigd op palen. De maximale afstand tussen twee palen is afhankelijk van het soort hout wat gebruikt wordt, maar is nooit meer dan 200 cm. Wij raden aan om om de 50-70 cm een grondpaal te plaatsen. Waar de palen precies geplaatst worden hangt af van de lengte van de plank. Gebruik je planken van 3 meter lang dan zorg je dat er precies op elke 3 meter een paal staat. Bij een schutting met horizontale planken wordt er vaak voor gekozen om de naad te laten verspringen, omdat de schutting dan steviger staat. Daarnaast geeft het een mooi effect. Wanneer je hiervoor kiest plaats je ook palen in het midden van de lengte van de plank. De rest van de ruimte vul je op met een grondpaal om de 50-70 cm.

Begin met de eerste en laatste paal van de schutting. Boor met een grondboor een gat waar je de paal in plaatst. Dit gat moet iets minder diep zijn dan de uiteindelijke diepte van de paal. Vervolgens sla je de paal voorzichtig met een paalhamer verder de grond in. Kijk na elke slag met een waterpas of de paal nog recht staat. Als je de paal nog steviger wilt hebben staan, bijvoorbeeld omdat de grond vrij los is, kun je ervoor kiezen om snelbeton in het gat te gieten. Wanneer de eerste en de laatste paal staan kun je touw tussen de palen inspannen. Zo zorg je ervoor dat alle grondpalen in een rechte lijn staan.

Gevelbekleding wordt bevestigd op een regelwerk. De latten van het regelwerk moeten voldoende dik en breed zijn. Daarnaast is het belangrijk dat ze lang meegaan. De dikte van de latten bepaald hoe diep de spouw is die tussen de achterconstructie en de geveldelen ontstaat. Om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is moet deze ruimte minimaal 20 mm zijn. Het is belangrijk dat vocht in de spouw zoveel mogelijk voorkomen wordt en anders afgevoerd kan worden. Ophoping van vocht kan namelijk tot rotten van het hout leiden.

Montage

Hoe je schuttingplanken moet monteren is afhankelijk van hoe je wilt dat je schutting eruit komt te zien en wat voor houtprofiel je gekozen hebt. Wil je horizontale of verticale planken? Of kies je voor een gepotdekselde look? Weet je niet wat potdekselen is of wil je er meer over lezen klik dan hier. Onbehandeld hout met een duurzaamheidsklasse 1 of 2 moet na montage behandeld worden. Wil je de planken beitsen of schilderen? Dan is het handig om de achterzijde van de plank alvast te doen voordat je begint met de schutting plaatsen

Bij elk soort schutting of gevelbekleding is het belangrijk om te checken of je de planken waterpas monteert. Zeker bij de eerste plank is dit extra belangrijk, omdat je aan de hand van deze plank verder gaat werken. Je bevestigt de planken minimaal 5 cm boven de ondergrond om te voorkomen dat er opspattende grond tegen aan komt. Ook zorg je er zo voor dat er voldoende lucht rond de planken komt waardoor ze sneller droog waaien. Hierdoor wordt de levensduur van de planken verlengd. Voordat je een plank monteert kun je hem eerst vastzetten met lijmklemmen. Zo kun je hem eerst waterpas maken zonder dat er direct schroefgaten in zitten. Daarnaast blijft de plank ook netjes op zijn plek terwijl je hem vastschroeft. Schroef.nl adviseert om de schroefgaten voor te boren met een houtspiraalboor wanneer je hardhout gebruikt. Hiermee voorkom je dat het hout splijt of dat je schroeven beschadigd raken. Voorkom dat je boortje te heet wordt door hem steeds weer even in en uit het gat te halen.

Verschillende soorten schutting

Een verticale planken schutting plaatsen doe je met behulp van drie horizontale dwarsbalken: onder, midden en boven aan de palen. Dit kan met een balk die dezelfde dikte heeft als de grondpalen, zodat de verticale planken vlak tegen de palen aan komen te liggen. Zorg ervoor dat de onderste dwarsbalk een stuk boven de ondergrond bevestigd wordt, zo blijft de balk schoner en waait hij sneller droog.

Verticale planken zijn direct naast elkaar of om en om aan beide zijden van de schutting te monteren. Door ze om en om te monteren is de schutting aan beide kanten mooi afgewerkt en wordt doorkijken geminimaliseerd. Het is belangrijk om circa 2 cm tussenruimte tussen de planken te houden zodat het hout kan werken. Om te zorgen dat de ruimte tussen de planken overal gelijk is kun je een paar maatklosjes maken. Deze maatklosjes leg je dan tegen een al gemonteerde plank aan als je de volgende plank vastzet. Bij het om en om monteren van de planken zorg je ervoor dat het midden van de plank aan de ene kant overeenkomt met het midden van de tussenruimte aan de andere kant. Zo krijg je de minste doorkijk. De experts van Schroef.nl adviseren 2 schroeven per bevestigingspunt te gebruiken.

Een horizontale planken schutting plaatsen wordt meestal gedaan door de planken om en om te monteren. Dit wordt gedaan omdat er ruimte tussen de planken gelaten moet worden zodat het hout kan werken. Door de planken aan beide zijden te monteren kan je de plank aan de ene kant laten overlappen met de tussenruimte aan de andere kant. Zo voorkom je dat de buren door de schutting heen kunnen kijken. Ook wordt er vaak voor gekozen om de naden van de planken te laten verspringen. Hierdoor wordt de schutting steviger dan wanneer alle naden op dezelfde balk zitten.

Een schutting met horizontale planken plaats je van onder naar boven. De eerste plank die je bevestigt is dus de onderste. De ruimte die tussen de planken gelaten moet worden is circa 6 cm. Je kan een aantal maatklosjes van 6 cm maken om dit makkelijk af te meten. Ook zou je, indien hij de juiste afmetingen heeft, de dikte van de waterpas kunnen gebruiken. De maatklosjes of waterpas leg je op de eerste plank, vervolgens leg je de volgende plank hier weer bovenop. Wanneer je de planken aan de andere kant van de schutting gaat monteren dan zorg je ervoor dat het midden van de plank die je gaat bevestigen overeenkomt met het midden van de tussenruimte aan de kant waar al planken zitten. Schroef.nl raadt aan om 2 schroeven per bevestigingspunt te gebruiken. Je bevestigt de plank op elke grondpaal waar hij voor langs gaat.

Bij een gepotdekselde schutting plaatsen worden de planken met overlap bevestigd. Dit kun je met gewone potdekselplanken doen, maar ook met Zweeds rabatdelen, bevel-sidings of andere houtprofielen. Met potdekselen begin je net zoals de gewone horizontale schutting aan de onderkant. Om hetzelfde potdekseleffect te krijgen op de eerste plank kun je eerst een houten lat op de palen bevestigen. Hierdoor komt de onderste plank op dezelfde manier schuin op de palen te staan. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij potdekselen. Ten eerste is het belangrijk dat de hartkant van het hout naar buiten gericht is. De hartkant is de kant van het hout waar het hart van de boom zat. Dit is te herkennen aan de ringen in het hout. De bolle kant van de ringen moet naar de grondpalen gericht zijn. Het is belangrijk hier op te letten omdat door de manier waarop hout werkt je schutting of gevel anders krom zal trekken. Ten tweede is het belangrijk dat er 25-30 mm overlap tussen de planken zit, zodat er een goede afwatering is.  

Per montagepunt wordt één schroef aangebracht. Blijf altijd minstens 20 mm uit de rand van de plank. Ga je potdekselen met planken zonder inkeping dan bevestig je de schroef 10-20 mm boven de onderste plank. Hierdoor geef je het hout de ruimte om te werken. Gebruik je planken met inkeping dan plaats je de schroef in het dikke gedeelte van de plank, boven de inkeping. Het is belangrijk om minstens 2 mm ruimte tussen de planken te laten zitten zodat het hout kan werken.  

Het is natuurlijk extra makkelijk om een schutting te bouwen van tuinschermen of gaaspanelen. Hierbij hoef je alleen maar de grondpalen te plaatsen en vervolgens de schermen te bevestigen. Gaaspanelen worden vaak gebruikt wanneer men een natuurlijke schutting wil. Je kan er namelijk klimplanten, zoals klimop, tegenaan laten groeien. Een gaaspaneel wordt bevestigd met gaaspaneelklemmen. Een tuinscherm is als het ware een kant en klaar stuk schutting. Je hoeft dan dus niet elke plank los te monteren, maar zet in één keer een stuk schutting neer. Er zijn ook tuinschermen van takken die in elkaar gevlochten zijn. Een tuinscherm bevestig je met vlechtschermsteunen.

 

Gebruik het juiste bevestigingsmateriaal

Ga je zelf schutting maken dan is het belangrijk om het juiste bevestigingsmaterialen uit te zoeken. Schroef.nl heeft een uitgebreid assortiment schutting schroeven. Daarnaast zijn er speciale potdekselschroeven voor wanneer je gaat potdekselen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het uitzoeken van de schroef.

Schroefkenmerken

Het is belangrijk om schroeven te gebruiken die roestbestendig zijn. Niet alleen omdat je iets bouwt wat buiten staat, maar ook omdat de zuren die aanwezig zijn in hout versnelde corrosie veroorzaken bij ijzerhoudende metalen. Wanneer deze looizuren een reactie hebben met ijzerhoudende metalen kunnen ze zwarte strepen geven op je planken. De ene houtsoort heeft een hogere zuurgraad dan de andere. Douglas, Eiken en Red Cedar zijn bijvoorbeeld houtsoorten met een hoge zuurgraad. Deze strepen kunnen voorkomen worden door roestbestendige schroeven te gebruiken, zoals RVS schroeven of schroeven met anti-roest coating.

RVS schroeven zijn echter zacht en zullen vrij snel afbreken. De gecoate schroeven van Dynaplus of Ivana zijn tot wel twee keer zo sterk waardoor het afbreken van de schroeven tijdens het indraaien voorkomen wordt. Een deeldraadschroef is beter geschikt voor het bevestigen van hout op hout dan een voldraadschroef is. Door het lange gladde gedeelte onder de kop heeft een deeldraadschroef namelijk een beter aantrekeffect op het hout.

Zorg er bij de bevestiging van afgewerkte houtdelen voor dat de schroefkop op het oppervlak blijft liggen en dus niet ingedreven wordt. Daarmee wordt de kans op beschadiging van de verflaag en de kans op inwatering voorkomen. Hiervoor kun je het best schroeven met een cilinderkop gebruiken. Ook voor onbehandeld hout is het goed om een cilinderkop te gebruiken die op het hout blijft liggen. De schroefkop vormt anders een wig waardoor het hout alsnog kan splijten wanneer het gaat werken. Dit kan voorkomen worden door met een verzinkboor alle schroefgaten in de planken voor te boren.

Voor het bepalen van de lengte van een schroef geldt een simpele regel: de schroef is minimaal 2 keer zo lang als wat hij moet bevestigen. Voor een plank van 30 mm dik neem je dus een schroef van 60 mm lang. Het kan geen kwaad om langere schroeven te gebruiken.

Er is geen regel om te bepalen welke diameter schroef je moet gebruiken. Over het algemeen worden voor het monteren van gevelplanken of het bouwen van een schutting schroeven van 4.0, 4.5 of 5.0 mm diameter gebruikt.

Er zijn schroeven, zoals de schroeven van Dynaplus en Ivana, met een speciale boorpunt waardoor je ze in de meeste houtsoorten kunt verwerken zonder voor te boren. In hardhout en verduurzaamd hout raadt Schroef.nl aan om wel voor te boren. Zo kan beschadiging van de AR-coating van de schroeven zo veel mogelijk voorkomen worden en blijven de schroeven sterk.

 

Wat heb je nodig?