Teflon tape aanbrengen

Voor de veiligheid is het belangrijk dat de gasleiding, waterleiding en de leidingen die gebruikt worden bij de cv-installatie compleet lucht- en waterdicht afgesloten zijn. Dit doe je met afdichtingstape, wat ook wel teflontape, PTFE tape, water tape of gastape genoemd wordt. Teflontape is een dun en sterk tape dat je om de schroefdraad van de verbindingen in het leidingwerk heen wikkelt. Het zorgt ervoor dat het oppervlak gladder wordt met meer smering, waardoor de buizen verder in elkaar gedraaid kunnen worden. Zo wordt de kans op lekken bij de schroefdraad geminimaliseerd.

 

Hoe breng je teflontape het beste aan?

  1. Maak zowel het mannelijke als het vrouwelijke einde van de schroefdraden schoon. Vuil en aanslag kunnen de aansluiting namelijk tegen werken.
  2. Controleer wat de richting van de draad is. Bij de meeste buizen is dit met de klok mee. Kan je het niet direct zien? Plaats de buizen dan in elkaar en kijk welke kant je op moet draaien om ze vast te schroeven.
  3. Wikkel de teflon tape met de draairichting van de draad mee om de buis heen. Het is belangrijk dat je de afdichtingstape een beetje uitrekt terwijl je hem aanbrengt zodat hij goed strak zit.
  4. Breng minimaal 3 laagjes aan, maar niet meer dan 5. Breng je de PTFE tape te dik aan dan loop je het risico op lekkage van het gas of water.
  5. Bedek de hele schroefdraad. Is deze breder dan je afdichtingstape? Zorg dan dat elke laag de voorgaande laag voor de helft overlapt.
  6. Na het aanbrengen scheur je de teflon tape af. Op deze manier hecht de tape het beste.
  7. Draai de verbinding eerst met de hand vast. Zit hij goed? Dan draai je hem definitief vast met een moersleutel of waterpomptang.
  8. Check de leiding voor gebruik met een gaslekzoek spray of zeepsop op mogelijke lekkage.