Je schutting opknappen

Staat jouw schutting scheef, is hij beschadigd tijdens een storm of zit er houtrot in? Dan is hij toe aan een opknapbeurt! Schroef.nl zet voor jou op een rijtje hoe je je schutting repareert en verstevigt. Ook geven we tips voor het jaarlijkse onderhoud. Zo voorkom je verdere schade en blijft je schutting lange tijd mooi!

 

Bekijk de benodigde materialen

Zo doe je dat:

Schutting repareren

Een schutting met kleine beschadigingen is goed zelf te repareren. Hieronder lees je hoe je losse planken vervangt en met houtrot omgaat. Vergeet de gerepareerde delen van je schutting niet te verven of beitsen! Zo voorkom je schade in de toekomst. Hoe je dit doet lees je onder  “Schutting onderhouden”

 

Houtrot

Houtrot is een schimmel die het hout op eet. Hierdoor verliest het zijn kracht. Je herkent houtrot doordat het hout zacht wordt en een donkerdere kleur krijgt. Daarnaast klinkt het hol als je op het hout klopt. Stukken houtrot kleiner dan je vuist zijn te repareren. Wanneer het aangetaste gebied groter is kun je het beter vervangen. Hoe je dat doet lees je onder “Losse planken”. Om houtrot te repareren haal je al het houtrot weg met een houtbeitel. Haal altijd ook wat gezond hout weg, je kunt namelijk beter te veel weghalen dan te weinig. Laat de plek goed drogen, maak het schoon en vetvrij met een ontvetter en laat het weer drogen. Breng een houtrot impregneer aan volgens de instructies. Vervolgens vul je het gat met een houtrotvuller en een plamuurmes. Nadat het volledig uitgehard is kun je het schuren en schilderen.

 

Losse planken

Alle planken die kapot gewaaid zijn moeten vervangen worden. Het mooist is om dit met planken van dezelfde houtsoort te doen. Is de plank alleen losgewaaid maar verder nog goed? Dan kun je hem weer vast zetten. Voor het vastzetten van de planken gebruik je schroeven die geschikt zijn om in een schutting te gebruiken, zoals outdoor schroeven of potdekselschroeven.

Schutting verstevigen

Een scheve schutting rechtzetten of een wiebelende schutting verstevigen kan op een aantal verschillende manieren. De makkelijkste en snelste manier om dit te doen is door palen schuin tegen de schutting aan te bevestigen. Dit doe je in de richting die hij ophangt. Zo zet je de schutting weer recht. De meeste mensen zien dit meer als een noodoplossing, omdat ze het eindresultaat niet mooi vinden. Gelukkig zijn er ook andere manieren om de schutting te verankeren. Werk altijd met minstens 2 personen. Je werkt aan één paal tegelijkertijd. Graaf de paal uit. 1 persoon houdt de paal stevig vast, terwijl de ander snelbeton in het gat giet. Kijk goed of de paal waterpas staat en laat het beton uitharden. Kan of wil je geen snelbeton gebruiken? Dan kun je ook een paar grote straattegels gebruiken. Plaats deze na het uitgraven aan beide kanten van de paal. Het is belangrijk dat de tegel minstens 15 centimeter onder de grond zit, rechtop staat en stevig ingegraven wordt.

 

Het kan moeilijk zijn om de palen recht te zetten als de planken er nog aan zitten. Om het jezelf makkelijker te maken kun je ze er beter afhalen. Als de palen weer rechtop staan zet je de planken weer vast met schroeven voor schuttingen.

Schutting onderhouden

Hoe vaak je je schutting moet onderhouden hangt af van het type hout waarvan hij gemaakt is en hoe hij in het verleden behandeld is. Een zachthouten schutting is over het algemeen gebeitst of geverfd. Een hardhouten schutting kan of gebeitst zijn of in de olie gezet worden. Houtolie moet minstens 1 keer per jaar opnieuw aangebracht worden. Het kan nodig zijn om meerdere lagen olie aan te brengen. Een gebeitste of geverfde schutting moet eens per 3-5 jaar opnieuw gebeitst of geschilderd worden. Gebruik altijd een goede kwaliteit beits, olie of verf. Je brengt de verf of beits aan met een kwast of verfroller.

 

Voordat je begint met het onderhoud is het belangrijk om de schutting goed schoon te maken. Verwijder eventuele groene aanslag en reinig het oppervlak. Als de schutting droog is kun je gaan oliën. Voordat je kunt beitsen of verven schuur je de schutting ook licht op en ontvet je het hout. Wacht totdat het hout is opgedroogd voordat je begint met beitsen/verven.

 

Wanneer je met je schutting bezig bent kijk je ook direct of je tuinbeslag niet doorgeroest is en of het nog goed werkt. Vervang het waar nodig. Gebruik voor de bevestiging schutting schroeven, RVS schroeven of speciale tuinbeslagschroeven.

Wanneer moet je een schutting vervangen?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag simpel. Je vervangt een schutting als hij niet meer te repareren is. Dit kan bijvoorbeeld zijn als hij compleet is omgewaaid in een storm. Ook wanneer de schutting voor een groot gedeelte geïnfecteerd is met houtrot kun je hem beter vervangen.

 

Ga je een nieuwe schutting plaatsen? Denk er dan direct aan wat je kunt doen om te voorkomen dat hij op korte termijn (weer) vervangen moet worden. Het is goed om voor jezelf vast te stellen hoeveel onderhoud je aan je schutting kan en wil besteden, omdat dit invloed heeft op welk materiaal je gebruikt. Zo moet een geoliede schutting elk jaar volledig in de olie gezet worden, terwijl dit met een gebeitste schutting om de paar jaar is. Ook het type schutting wat je plaatst kan invloed hebben op hoe snel hij beschadigd raakt. Staat er altijd veel wind op je tuin dan is het waarschijnlijk niet verstandig om een massieve schutting te plaatsen. Een schutting waar de wind doorheen kan blazen zal namelijk minder snel omwaaien. Plaats je je nieuwe schutting zelf? Lees dan onze tips voor het monteren van schuttingplanken!

Benodigde materialen