Hoe vervang ik zelf kit?

Kitranden zorgen er niet alleen voor dat je badkamer, keuken of raam er netjes afgewerkt uitziet, maar ze zorgen er ook voor dat alles waterdicht is afgesloten. Toch moet kit eens in de zoveel tijd vervangen worden, bijvoorbeeld als het oud wordt of als er schimmel in de kitrand zit. Hiervoor hoef je niet direct een klusjesman in te huren, het is namelijk zelf te doen!

Kitten kan een smerig klusje zijn, maar als je goed voorbereid bezig gaat hoeft dit niet. Met dit Schroef.nl stappenplan leer jij hoe je kit op een professionele wijze kunt vervangen.

Wat heb je nodig om kit te vervangen?

Kitten   –   stap voor stap

1. Het oppervlak voorbereiden

Voor een goede hechting van de kit met de ondergrond is het belangrijk dat de ondergrond vet en stofvrij is. Dit kan door de ondergrond schoon te maken met afstrijkmiddel. Afstrijkmiddel verwijdert vetresten en eventuele andere verontreiniging. Zorg ervoor dat de ondergrond goed droog is voordat je begint met kitten. Daarnaast is het belangrijk om eventuele oude kitresten te verwijderen. Dit kan door met een afbreekmes de zijkanten van de kitranden weg te snijden, let hierbij op dat je niet in de ondergrond snijdt! De laatste restjes kit kunnen met een siliconen verwijderaar verwijdert worden. 

2. Afplakken

Om een rechte kitrand te krijgen kun je gebruik maken van tape. Plak aan allebei de kanten van de voeg een strook schilderstape. Zo krijg je niet alleen een rechte kitrand maar voorkom je ook dat er vlekken op de muur komen.

3. Koker klaarmaken

Snijd met een scherp mes de kitkoker open net boven de schroefdraad. Draai de spuitmond op de koker en snijd hem schuin af. De opening van de spuitmond moet even groot zijn als de breedte van de streep kit die je nodig hebt. Bevestig de kit in het kitpistool en knijp het handvat totdat er een druppel kit uitkomt. De kit is nu klaar om te gebruiken. 

4. Kitten

Plaats de punt van het kitpistool aan de kit van de naad die het verst bij je vandaag is. Het kitpistool houd je in een hoek van 45 graden met de schuine kant van de spuitmond naar beneden. Knijp het handvat gelijkmatig in en ga in één vloeiende beweging naar het einde van de naad. Het kitpistool beweeg je naar je toe, omdat je dan nauwkeuriger kit dan wanneer je van je af beweegt. Aan het einde van de naad laat je het handvat los. Door de druk in de bus kan er een beetje kit uit de tube blijven stromen als je het handvat loslaat. Houdt hier rekening mee voordat je begint zodat de kit niet op ongewenste plekken drupt.

TIP Kit je in een moeilijke hoek? Haal het kitpistool dan een keer “droog” langs de naad. Zo weet je eventuele moeilijke stukjes te vinden en ben je erop voorbereid.

5. Afstrijken

Voor een strakke kitrand is het belangrijk om direct na het kitten de naad af te strijken. Breng een afstrijkmiddel aan. Vervolgens strijk je met een kitspatel in één vloeiende beweging langs de voeg. Het is wederom belangrijk om gelijkmatige druk uit te oefenen op de kitrand.

6. Tape verwijderen

Verwijder de schilderstape direct na het afstrijken zodat je een nette, rechte rand krijgt. Wacht hier niet mee totdat de kit is uitgehard. Als de tape deels onder de uitgeharde kit zat kan je namelijk de kit weer lostrekken.

7. Uitharden en opruimen

Nu is het wachten totdat de kit uitgehard is. Hoe lang dit duurt verschilt per kit. De precieze tijd van jouw kit kun je op de koker vinden. Haal de kit uit het kitpistool en draai het dopje op de spuitmond. 

Mocht er kit op plaatsen terecht gekomen zijn waar het niet hoort haal het dan direct weg met je vinger of een natte doek. Doe dit voordat de kit uithard want anders wordt het lastiger om het weg te halen.