Welke plug gebruik ik voor mijn klus?

Als je iets gaat ophangen in huis moet je zeker niet vergeten een plug te gebruiken! Een plug zorgt ervoor dat je een schroef in een niet-elastisch materiaal kan draaien. Doordat de plug uitzet als er een schroef ingedraaid wordt blijft de schroef vastzitten als je er iets aan ophangt. Zo hoef je niet bang te zijn dat je nieuwe klok, schilderij of spiegel ineens van de muur valt.

Er zijn veel verschillende soorten pluggen. Welke je nodig hebt hangt af van het materiaal van de muur en wat je wilt ophangen. Wij hebben een overzicht voor je gemaakt met de verschillende soorten pluggen en hun toepassingen.

Nylon plug

Nylon pluggen zijn de meest gebruikte pluggen. Er zijn verschillende soorten, die op verschillende manieren werken.

Op Schroef.nl hebben wij de volgende soorten nylon plug:

Fischer DuoPower plug

De Fischer DuoPower is een slimme universele plug voor bevestiging in alle bouwmaterialen. Deze Fischer plug kiest zelf of hij moet spreiden, vouwen of knopen, afhankelijk van het bouwmateriaal. Dit kan doordat de Fischer DuoPower uit twee componenten bestaat. Het rode gedeelte van de plug zorgt voor een veilige grip in massieve materialen, terwijl het grijze gedeelte verantwoordelijk is voor de vouwfunctie in holle ruimtes. De samenwerking tussen het rode en grijze gedeelte zorgt voor de knoopfunctie bij plaatmaterialen.

Muurtype: Alle materialen

Toepassing: Geschikt voor zowel lichte als zware objecten

 

Ivana HQ 4-spreider plug

De Ivana HQ 4-spreider plug is een plug met viervoudige spreiding. Deze spreiding zorgt ervoor dat de plug maximale grip heeft. De HQ 4-spreider plug kan gebruikt worden met hout- en spaanplaatschroeven. De plug heeft een kleine kraag, wat voorkomt dat tegel en pleisterwerk beschadigd raakt of dat de plug in holle ruimtes valt. Ook heeft de HQ 4-spreider plug vleugels wat meedraaien in het boorgat voorkomt.

 

 

Muurtype: Alle materialen

Toepassing: Geschikt voor zowel lichte als zware objecten

 

Toggler Alligator plug

Als de Toggler alligator plug gespreid staat is het duidelijk waar hij zijn naam aan te danken heeft. De alligator plug heeft namelijk twee “kaken” die open spreiden als er een schroef ingeboord wordt. Met deze kaken bijt de alligator plug zich vast in de muur. Deze plug spreidt zich goed, waardoor hij een uitstekende uittrekwaarde heeft.  Hierdoor is de alligator plug goed geschikt om dynamische delen op te hangen in een massieve constructie. 

 

 

Muurtype: Stenen en betonnen muren

Toepassing: Bevestiging van dynamische delen, zoals handdoekhouders, trapleuningen en ventilatoren


Fischer SX plug

De Fischer SX plug is een plug met viervoudige spreiding. Door deze spreiding geleidt deze Fischer plug de krachten optimaal in het bouwmateriaal. De kraag voorkomt dat de SX plug in het boorgat glijdt. Tevens voorkomt deze kraag dat spreiddrukkrachten op het materiaaloppervlak onstaan tijdens het indraaien van de schroef. Dit voorkomt beschadiging van tegel- en pleisterwerk.

 

 
 

Muurtype: Steen en betonnen muur

Toepassing: Bevestigen van lichte tot middelzware voorwerpen, zoals lampen, bad- en toiletvoorzieningen en lichte wandkasten


Ivana Universeel plug

De Ivana universeel plug is een echte allrounder. Deze nylon plug is dé plug om te gebruiken als je niet weet van welk materiaal je muur is. De universeel plug is namelijk voor veel muurtypes en toepassingen te gebruiken. De universeel plug past zich aan aan het materiaal waar hij in zit. In massieve materialen zet hij zich met zijn “kaken” vast, terwijl hij in een holle wand uitklapt bij het indraaien. Zodra je de schroef indraait zet hij uit en zit alles super stevig vast.

 

Muurtype: Alle materialen

Toepassing:  Geschikt voor zowel lichte als zware objecten

 

Gipsplaatplug

Gipsplaatpluggen worden, zoals de naam al zegt, gebruikt als er iets in gipsplaat opgehangen moet worden. Dit zijn zelfborende pluggen, van kunststof of van metaal. Gipsplaatpluggen trekken zich vast in de gipsplaat, waardoor ze korter zijn dan andere pluggen. De kunststof Fischer DuoBlade plug is niet alleen geschikt voor spaanplaatschroeven, maar ook voor verschillende haken en oogschroeven. De metalen Ivana gipsplaat/gasbetonplug is naast gebruik in gipsplaat ook geschikt als gasbetonplug (cellenbeton).

 

Muurtype: Gipsplaat

Toepassing: Geschikt voor lichte tot middelzware voorwerpen, zoals rookmelders, spiegels en gordijnrails

Overige pluggen

Spanhuls

Spanhulzen, ook wel hulsnagels, zijn een soort spijker in cilindervorm die strak in het boorgat passen. Spanhulzen maken snelle montage in beton en metselwerk mogelijk. Om een spanhuls te gebruiken moet er een gat voorgeboord worden wat iets smaller is dan de diameter van de spanhuls. Vervolgens wordt de spanhuls hier met een hamer ingeslagen. Het beste is als de spanhuls zich over de gehele lengte van het boorgat spreidt. De kraag houdt het te bevestigen materiaal vast.

 

Muurtype: Beton en massief metselwerk

Toepassing: Lichtgewicht verankering, van bijvoorbeeld klampen, rachels en regelwerk

 

Slagplug

Een slagplug, ook wel spijkerplug of nagelplug, is een plug die uitstekend geschikt is voor snelle doorsteekmontage. Deze plug komt met een voorgemonteerde schroef. De slagplug wordt met de hamer ingeslagen in een voorgeboord gat. Daarna sla je de schroef in de slagplug. Tijdens het intikken spreid de huls open en verankert zich in het materiaal. De ingeslagen schroef kan er weer worden uitgedraaid met een schroevendraaier of schroefbit.

 

Muurtype: Stenen en betonnen muren

Toepassing: Bevestiging van plinten, wand- en isolatieprofielen, houten regels of lichte kozijnen

Kozijnplug

Kozijnpluggen, ook wel constructiepluggen, komen met een voorgemonteerde veiligheidsschroef met verzonken kop. Na het voorboren van het gat kan de kozijnplug met schroef ingeslagen worden. Vervolgens wordt de schroef ingedraaid. Deze plug kan zowel in massieve als geperforeerde bouwmaterialen gebruikt worden. In massieve materialen zet de plug zich uit, in geperforeerde materialen verankert hij zich in de spouw.

 

Muurtype: Stenen en betonnen muren

Toepassing: Bevestiging van raam- en deurkozijnen, balken, rachelwerk en houtconstructies