done

Gratis verzending vanaf € 50,-

done

Voor 16:00 uur besteld, vandaag verzonden

done

Persoonlijk advies

done

Gratis verzending vanaf € 50,-

done

Voor 16:00 uur besteld, vandaag verzonden

done

Gratis verzending vanaf € 50,-

done

Voor 16:00 uur besteld, vandaag verzonden

done

Persoonlijk advies

Er is niets heerlijker dan buiten zitten, maar helaas staat het weer dit niet altijd toe. Soms is de zon simpelweg te fel of regent het pijpenstelen. Een houten overkapping is dan de perfecte oplossing! Zo heb je gegarandeerd een plekje in je tuin waar je schaduw hebt of waar het droog is. Zelf een houten overkapping maken is een klus voor de ervaren doe-het-zelver. Het is zeker geen klus die door één persoon te doen is, dus schakel de hulp in van een aantal vrienden.   

Bekijk direct de benodigdheden

Voordat je begint

Voordat je kunt beginnen met een houten overkapping bouwen moet je eerst bepalen wat voor soort overkapping je wilt maken. Waar komt hij te staan? Staat hij vast aan het huis of een schuur of is hij vrijstaand? Wat wordt de functie van de overkapping? Moet hij voor extra zitplekken zorgen of wordt het een opslagplek?  

Elk soort houten overkapping heeft zijn eigen werkwijze. Daarom is het voor ons niet mogelijk om een precies stappenplan te maken. Wat wij wel kunnen doen is grof de stappen die je volgt op een rijtje zetten om je een idee te geven waar je aan moet denken bij een overkapping bouwen. Ook kunnen we je een lijstje geven van benodigdheden die je wellicht kunt gebruiken. Als laatste geven wij advies over welke bevestigingsmaterialen geschikt zijn om een stevige constructie te bouwen.  Zo kan jij straks goed voorbereid beginnen met de bouw van je eigen overkapping!  

Stap – voor – stap: houten overkapping bouwen

1. Je wensen op een rijtje zetten

Het eerste dat je doet wanneer je een houten overkapping gaat bouwen is een lijstje maken met je wensen. Wil je een fijne plek maken om te barbecueën? Ben je op zoek naar overdekte opslag? Moet een gedeelte van je bouwwerk een schuurtje worden? Komt je overkapping los te staan of wordt hij vastgemaakt aan het huis? Het is belangrijk om te weten wat je gaat bouwen voordat je begint met de echte bouw.  

2. Materiaalkeuze

Vervolgens ga je nadenken over welke materialen je gaat gebruiken. Wordt het een overkapping van puur hout en zo ja, welke soort hout dan? Waar ga je je dak van maken? Of de vloer? Het kan mooi zijn om verschillende materialen, zoals hout en planten, of hout en tegels te combineren. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om je budget in de gaten te houden. Als je bijvoorbeeld al een betegeld terras in de tuin hebt zou je ervoor kunnen kiezen om deze tegels te hergebruiken voor de bodem van je overkapping. Zo hoef je geen nieuwe tegels, vlonder of andere bodembedekking te kopen.   

3. Bouwtekening maken

Wanneer je zowel de materialen die je gaat gebruiken als je wensen duidelijk hebt dan is het tijd om een bouwtekening te maken. Je kan deze zelf tekenen of rondkijken op het internet voor een kant-en-klare bouwtekening. Het is belangrijk dat de maten op je bouwtekening precies overeenkomen met hoe het in het echt moet worden. Als je bouwtekening af is kun je namelijk uit gaan rekenen hoeveel materiaal je precies nodig hebt. De bouwtekening is daarnaast een handig naslagwerk als het echte bouwen begint.  

4. Fundering plaatsen

Een stevige constructie heeft een goede fundering nodig. Vaak worden hiervoor betonpoeren gebruikt. Een betonpoer is een betonnen sokkel waar je je staanders op bevestigd. Hierdoor rust je constructie op het beton en voorkom je dat het hout in contact komt met de grond. Gebruik je geen betonpoeren dan zal het hout vocht uit de grond opnemen en gaan rotten. Een grotere betonpoer kan meer gewicht dragen. Welk formaat betonpoer je nodig hebt is afhankelijk van hoe groot en zwaar je overkapping is en hoeveel staanders je plaatst.

Check goed of de betonpoer waterpas staat. Met de waterpas kun je ook kijken of de betonpoeren op dezelfde hoogte staan, zodat je overkapping netjes recht wordt. Dit doe je door een plank op de betonpoeren te leggen en hier de waterpas op te leggen. Het plaatsen van de fundering en hem waterpas maken is een tijdrovend klusje. Het is belangrijk om hier voldoende tijd aan te besteden en te zorgen dat het goed gebeurd. Op een slechte bodem kun je namelijk geen perfecte overkapping bouwen. 

5. Staanders plaatsen

Nu kan het “echte werk” beginnen. Plaats de staanders op de betonpoeren. Een betonpoer heeft een metalen plaatje met een draadeinde. Dit plaatje schroef je zo vast dat het draadeinde in het midden van de staander komt te zitten. Soms hebben betonpoeren een draadeinde wat ook deels in de staander komt te zitten. In dat geval boor je – vóór het bevestigen van het metalen plaatje – met de speedboor een gat voor in het midden van de staander. Hierna kun je de staander op de betonpoer draaien. Let erop dat elke staander dezelfde hoogte moet hebben. Zet de paal tijdelijk vast met een aantal latten, zodat hij stevig staat.  

6. Dakconstructie plaatsen

Zodra de staanders staan kun je verder met de dakconstructie. Voor een goede afwatering is het belangrijk dat het dak licht afloopt. Zo blijft er geen regenwater op het dak liggen. Ben je van plan verlichting, een heater of andere voorzieningen in het dak aan te leggen? Dan kan het handig zijn om alvast stroomdraden te trekken zodat je ze direct in het dak kan verwerken.

Hoe de dakconstructie geplaatst moet worden is afhankelijk van wat voor type dak je gekozen hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een glazen dakraam wilt plaatsen moet je hier natuurlijk rekening mee houden tijdens de constructie. Toch zijn er een aantal stappen die over het algemeen doorlopen worden. Ten eerste worden er dragende balken op de staanders geplaatst. Vervolgens plaats je hier dwarsbalken tussen. Je kunt ervoor kiezen om de balken en de staanders te verbinden door middel van schoren. Schoren zorgen ervoor dat je overkapping extra stevig wordt. Als laatste plaats je de dakbedekking.   

7. Wanden plaatsen

Als laatste plaats je de eventuele wanden. Dit moet natuurlijk niet, maar het kan wel fijn zijn om bijvoorbeeld uit de wind te zitten. Houdt er in je ontwerp rekening mee dat er bij een wand ongeveer elke 50 cm een paal moet staan. Om een wand te plaatsen maak je eerst een regelwerk tussen de staanders waar je de wand aan kunt bevestigen. Dit doe je door een onderbalk en eventueel een middenbalk te plaatsen. Hoe het regelwerk er precies uit moet zien is afhankelijk van hoe de wand eruit komt te zien. Tegenwoordig wordt er vaak voor gekozen om de wanden te potdekselen, maar het kan ook mooi zijn om een glazen of gemetselde wand te plaatsen.   

Wat heb ik nodig bij een houten overkapping maken?

  • Houten palen
  • Houten planken
  • Houten latten
  • Betonpoeren
  • Stoeptegels
  • Snelbeton
  • Waterpas  
  • Rolbandmaat 
  • Zware rubberen hamer

Het juiste bevestigingsmateriaal voor een stevige constructie

Schroef.nl heeft tellerkopschroeven voor zowel indoor als outdoor houtbouw. Deze schroeven zijn speciaal ontwikkeld om dragende houtconstructies te fixeren. Ze zijn de ideale vervangers van houtdraadbouten omdat ze vele malen sterker zijn en een hogere uittrekwaarde hebben. De tellerkopschroeven zijn te gebruiken met vele soorten hout, zoals Red Cedar-, Douglas- en eikenhout.  Ga je zelf een overkapping maken dan zijn tellerkop schroeven de schroeven die je wilt gebruiken. In de video hiernaast legt Dynaplus uit waarom hun houtbouwschroeven, een andere naam voor tellerkopschroeven, zo goed zijn.   

Ga direct naar alle tellerkopschroeven
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €244,46.Huidige prijs is: €220,01.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €201,84.Huidige prijs is: €181,66.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €134,03.Huidige prijs is: €120,62.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €28,94.Huidige prijs is: €26,05.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €44,31.Huidige prijs is: €39,88.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €22,61.Huidige prijs is: €20,35.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €18,38.Huidige prijs is: €16,54.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €22,72.Huidige prijs is: €20,45.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €20,23.Huidige prijs is: €18,21.