Hoe verwijder je een afgebroken schroef?

Elke klusser heeft het wel meegemaakt: een schroef die met geen mogelijkheid te verwijderen is. Hoe je het ook probeert, je kunt geen grip krijgen en de schroef blijft vastzitten. Schroeven met een beschadigde of kapotte schroefkop noemen we ook wel dolgedraaide schroeven. Er zijn veel tips te vinden over hoe je een dolgedraaide schroef verwijderen kan met verschillende soorten gereedschap, maar het makkelijkst gaat het met een schroefverwijderset.

De verwijderaars op Schroef.nl hebben twee kanten. Eén kant wordt gebruikt om een nieuwe schroefkop te maken. De tweede kant gebruik je om de schroef uit te boren. Met deze verwijderaars kun je niet alleen een schroef verwijderen, maar bouten en draadeinden komen er mee los. Het enige wat je verder nodig hebt is een schroefboormachine die linksom kan draaien.

 

Dolgedraaide schroef verwijderen: stap-voor-stap

  1. Plaats de juiste maat verwijderaar in je boormachine. Zorg dat de kant met het booruiteinde uitsteekt.
  2. Stel de boormachine zo in dat hij naar links draait.
  3. Zet de punt van de verwijderaar in het midden van de schroefkop en boor langzaam een nieuw gat.
  4. Draai het schroefverwijderbit om. Nu steekt de kant met schroefdraad naar buiten.
  5. Zet het bit in de nieuwe schroefkop en laat de boormachine voorzichtig draaien. Zodra het bit grip heeft zal de schroef langzaam loskomen.

Komt de schroef nog steeds niet los? Probeer dan eerst een grotere maat schroef verwijderaar. Zorg er daarnaast voor dat je rustig boort. Werkt dit nog steeds niet dan kan het zijn dat de schroefdraad kapot is. In dat geval kun je de tips voor het verwijderen van een afgebroken schroef proberen.

 

Afgebroken schroef verwijderen

Is de schroefkop van de schroef die je wilt verwijderen afgebroken? Dan wordt het verwijderen van de schroef moeilijker. Steekt de schroef iets uit het materiaal? Pak hem dan vast met een tang en draai de schroef los terwijl je voorzichtig trekt. Geen grip of zit de schroef te diep in het materiaal? Met een kleine beitel of priem kun je een beetje materiaal rond de afgebroken schroef verwijderen zodat je wat meer ruimte hebt. Vervolgens probeer je nog een keer met een tang de schroef los te draaien. Krijg je hem echt niet los? Dan is de enige optie om de schroef met een metaalboor uit te boren. Is het niet nodig om de hele schroef te verwijderen? Dan kun je ervoor kiezen om alleen het begin weg te boren. Vergeet niet het gat op te vullen met een houtvuller of renovatiepasta!

 

Voorkom doldraaien

Het voorkomen van een dolgedraaide schroef kan een hoop gedoe besparen wanneer je project weer uit elkaar moet. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je dol wordt van de dolgedraaide schroeven:

  1. Gebruik altijd de juiste bit of schroevendraaier.
  2. Stel het toerental van je boormachine niet te hoog in.
  3. Zorg dat je werk niet beweegt tijdens het bevestigen. Dit kan door het goed vast te houden of het te bevestigen met lijmklemmen.