Gratis verzending vanaf € 50,-
De juiste schroef voor jouw klus
Om een klus goed te kunnen afronden, heb je de juiste soort schroef nodig. Elke schroef heeft andere eigenschappen, waardoor er veel verschillende soorten zijn. Welke schroef je nodig hebt is afhankelijk van het materiaal. Ook is het belangrijk om de juiste lengte, dikte en schroefkop te kiezen. Om je te helpen hebben wij een overzicht gemaakt met welke schroef bij welke klus past.
Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!
Ga snel naar:
Welke schroefkop heb ik nodig?
Niet alleen de lengte en dikte zijn van belang bij een schroef, ook het soort kop is belangrijk. De kop is belangrijk voor de afwerking en stevigheid van je constructie. Een kop die verzinkt in je materiaal is mooier voor je afwerking. Een schroefkop die op je materiaal blijft liggen blijf je zien, maar is extra stevig.
Plat verzonken kop
Schroeven met een plat verzonken kop gebruik je als je twee houtdelen op elkaar wilt bevestigen of als je een plank aan de muur wilt bevestigen. Bij harde houtsoorten is het aan te raden om het hout voor te boren om splijten te voorkomen. Dit moet met boor die dunner is dan de diameter van de schroef. Plat verzonken schroeven geven een glad resultaat zonder dat de schroefkop uitsteekt. De kop wordt verzonken in het hout.
Tellerkop
Tellerkopschroeven, ook wel bekend als houtbouwschroeven, zijn ontwikkeld voor het verbinden van houten balken en dragende houtconstructies. Door de tellerkop hebben ze een groter draagvlak en klembereik, waardoor de schroef zwaarder te belasten is en er minder bevestigingspunten nodig zijn voor een stevige houtconstructie. De tellerkopschroef is hierdoor een goed alternatief voor de ‘standaard’ houtdraadbout.
Welk soort schroef heb ik nodig voor mijn klus?
Verschillende types schroef kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Hieronder lees je welke schroef in het Schroef.nl assortiment geschikt is voor jouw klus!
Er zijn verschillende schroeven die in hout gebruikt kunnen worden. Binnen en buitenshuis worden spaanplaatschroeven van verschillend materiaal gebruikt. Dit is omdat de schroef buiten roestbestendig moet zijn. Binnenshuis is dit natuurlijk niet nodig. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in de schroefkop. Er zijn spaanplaatschroeven met plat verzonken kop en met cilinderkop. Daarnaast zijn er tellerkopschroeven. De tellerkopschroef wordt gebruikt bij het maken van dragende houtconstructies. Schroef.nl heeft de volgende schroeven in het assortiment voor het werken met hout:
Indoor spaanplaatschroeven met plat verzonken kop of met cilinderkop.
Outdoor spaanplaatschroeven met plat verzonken kop of met cilinderkop.
Het schroeven van MDF en ander plaatmateriaal doe je met MDF schroeven. Deze schroef wordt daarom vaak gebruikt voor het maken van meubels. De MDF schroef voorkomt dat het plaatmateriaal splijt of verdikking krijgt. Ze zijn zelfs in de kopse kant van de plaat te schroeven! De experts van Schroef.nl hebben een aantal tips voor het werken met MDF voor jou op een rijtje gezet.
Wanneer je gipsplaten monteert gebruik je gipsplaatschroeven. De kop van de gipsplaatschroef is namelijk zo gemaakt dat het papier op de gipsplaat niet gaat rafelen. Ook zijn ze roestbestendig, waardoor je er gewoon overheen kunt sausen of stucen.
Voor het vastzetten van golfplaten, dakpanplaten, daktrim en gevelbekleding maak je gebruik van Spenglerschroeven. Deze RVS schroef heeft een EPDM afdichtingsring waardoor hij waterdicht afsluit. Ze zijn dus uitermate geschikt voor gebruik buitenshuis.
Voor bevestiging in metaal maak je gebruik van plaatschroeven. Deze schroeven zijn in zelftappende , ook wel parkers genoemd, en zelfborende variant verkrijgbaar. Met plaatschroeven kan je zowel metaal op metaal als hout op metaal monteren.
Wanneer je iets in beton wilt monteren gebruik je een betonschroef. Deze schroefankers zijn geschikt om na het boren direct in het gat te plaatsen, zonder dat er een plug gebruikt hoeft te worden. Ze zijn ook geschikt om te gebruiken in andere materialen, zoals natuursteen, baksteen en holle betonblokken.
Vlonderschroeven zijn dé schroeven om te gebruiken wanneer je een vlonder wilt leggen. Ze zijn ontworpen voor buitengebruik en zijn bestand tegen het werken van hout. Meer weten over een vlonder leggen? Lees onze “vlonder maken”-klushulp!
Ga je een schuurtje of schutting bouwen en ben je van plan hierbij potdeksel- of zweeds rabatplanken te gebruiken? Dan gebruik je potdekselschroeven. Deze schroeven zijn uitermate geschikt om mee te potdekselen. Wil je meer weten over potdekselen? Kijk dan hier.
Voor het bevestigen van achterwanden van keukenkastjes, kasten en voor het bevestigen van andere dunne platen gebruik je achterwandschroeven. Dit zijn kleine schroefjes met een relatief grote kop. Hierdoor hebben ze een groot klemoppervlak. Je achterwand zal dus stevig vastzitten.
Om deur- en raambeslag te bevestigen zijn beslagschroeven Deze schroef heeft een kleine schroefkop zodat de zinklaag van het beslag niet beschadigd raakt. De speciale boorpunt zorgt er niet alleen voor dat het hout niet splijt maar zorgt er ook voor dat de beslagschroef een hoge uittrekwaarde heeft.
Als je kozijnen wilt bevestigen kun je kozijnschroeven De schroeven kunnen gebruikt worden voor bevestiging in hout, steen en beton. Geschikt voor zowel kunststof als houten kozijnen.
Wanneer je gevelplaten bevestigd wil natuurlijk schroeven in dezelfde kleur als de plaat zodat de schroef wegvalt. Hiervoor zijn de Ivana Trespa® schroeven Dit zijn kleurschroeven die in elke RAL kleur verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn ze corrosiebestendig, kraswerend en UV-bestendig. Zo blijven ze kleurvast. Om meer te lezen over de Trespa® schroeven klik je hier.
Wanneer elementen vastgezet moeten worden met een tussenruimte dan gebruik je afstandschroeven. Hierbij kun je denken aan stelwerkzaamheden, rachelwerk van plafonds en constructies van hout en metaal. De afstandschroef zet twee elementen spanningsvrij en stevig aan elkaar vast. Welke maat afstandschroef je nodig hebt vind je hier.
Heb je een krakende houten vloer of trap in huis? Dit kan verholpen worden met behulp van vloerschroeven. De vloerschroef is ontworpen om massieve houten planken met elkaar te verbinden. Onze “krakende vloer”-klushulp legt je uit hoe je deze klus aanpakt.
Voor het bevestigen van glaslatten gebruik je glaslatschroeven. Dit zijn extra dunne schroeven met een boorpunt. Hierdoor voorkom je dat het hout splijt. In de “glaslatten vervangen”-klushulp legt Schroef.nl stap-voor-stap uit hoe je zelf glaslatten vervangt.
Heb je een aantal klussen in en om je woning waarvoor je dezelfde schroef wilt gebruiken? Dan kan je universele schroeven gebruiken. Deze schroeven zijn in veel materialen te gebruiken en dus geschikt voor verschillende doeleinden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen indoor en outdoor schroeven, omdat outdoor schroeven roestbestendig moeten zijn. Schroef.nl heeft universele indoor schroeven met plat verzonken kop en met cilinderkop. Daarnaast hebben wij ook universele outdoor schroeven met plat verzonken kop en met cilinderkop.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een assortimentskoffer te kopen. Dan heb je een voorraad schroeven in verschillende maten en heb je altijd de juiste schroef in huis voor je klus!
Hoe bepaal ik de juiste lengte?
Om te kunnen bepalen welke lengte schroef je nodig hebt, moet je eerst de dikte van het materiaal waar de schroef ingaat opmeten. Hierna is de vuistregel om de lengte van de schroef te bepalen: de dikte van het materiaal x 2½.
Dus bij plaatmateriaal van 18 mm dik is de benodigde schroeflengte: 18 mm x 2½ = een schroef met 45 mm lengte. Als je deze vuistregel aanhoudt dan weet je zeker dat je een schroef gebruikt met genoeg lengte om je materiaal stevig vast te schroeven.
Hoe bepaal ik de juiste dikte?
De dikte van de schroef bepaalt hoeveel druk er op de schroef uitgeoefend kan worden. Er is geen vuistregel om de juiste dikte van een schroef te bepalen. In dit geval geldt: hoe zwaarder het materiaal, des te dikker de schroef. Houdt dus rekening met het gewicht van datgene wat je gaat bevestigen. Voor een grote spiegel heb je namelijk een dikkere schroef nodig dan voor een klein fotolijstje.