De juiste schroef voor jouw klus

Om een klus goed te kunnen afronden, heb je de juiste soort schroef nodig. Elke schroef heeft andere eigenschappen, daarom zijn er zo veel verschillende soorten. En elk van deze schroeven past weer bij een ander soort klus.

Om je te helpen hebben wij een overzicht gemaakt met welke schroef bij welke klus past. Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Overzicht welke schroef je nodig hebt voor welke klus. Zo gebruik je altijd de juiste schroeven voor een goede afwerking.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Hoe bepaal ik de juiste lengte?

Om te kunnen bepalen welke lengte schroef je nodig hebt, moet je eerst de dikte van het materiaal waar de schroef ingaat opmeten. Hierna is de vuistregel om de lengte van de schroef te bepalen: de dikte van het materiaal x 2½.
Dus bij plaatmateriaal van 18 mm dik is de benodigde schroeflengte: 18 mm x 2½ = een schroef met 45 mm lengte. Als je deze vuistregel aanhoudt dan weet je zeker dat je een schroef gebruikt met genoeg lengte om je materiaal stevig vast te schroeven.

Hoe bepaal ik de juiste dikte?

De dikte van de schroef bepaalt hoeveel druk er op de schroef uitgeoefend kan worden. Om de juiste dikte van een schroef te bepalen is er geen vuistregel zoals bij de lengte. In dit geval geldt: hoe zwaarder het materiaal, des te dikker de schroef. Twijfel je? Dan is het beter om voor de dikkere schroef te kiezen. 

Welke schroefkop heb ik nodig?

Niet alleen de lengte en dikte zijn van belang bij een schroef, ook het soort kop is belangrijk. De kop is belangrijk voor de afwerking en stevigheid van je constructie. Een kop die verzinkt in je materiaal is mooier voor je afwerking. Een schroefkop die op je materiaal blijft liggen blijf je zien, maar is extra stevig. 

Platkopschroef

Plat verzonken kop

Plat verzonken kop schroeven gebruik je als je twee houtdelen op elkaar wilt bevestigen of als je een plank aan de muur wilt bevestigen (in een plug). Bij harde houtsoorten is het aan te raden om het hout voor te boren om splijten te voorkomen. Dit moet met een dunnere boor dan de diameter. Plat verzonken schroeven geven een glad resultaat zonder dat de schroefkop uitsteekt. De kop wordt verzonken in het hout.

Cilinderkop schroef

Bolkop

Schroeven met een bolkop. Deze verzinken niet in het materiaal. Vooral bedoeld om extra stevig vast te zetten. Deze schroeven worden veel gebruikt bij het monteren van meubelen en andere werkstukken waar een de schroef in het zicht blijft.

Torx schroeven assortiment

Tellerkop

De Tellerkopschroeven (houtbouwschroeven) van Schroef.nl zijn er voor zowel indoor als outdoorhoutbouw. De schroeven zijn ontwikkeld voor dragende houtconstructies. De tellerkop (gevel) schroeven zijn voorzien van een vlakke achterzijde van de kop, hierdoor onstaat er een grotere treksterkte, waardoor de aan elkaar te schroeven balken met meer kracht bevestigt kunnen worden.

Vlonder schroef

Vlonder

Vlonder schroeven extra zware schroeven voor het monteren van je vlonder of veranda. De schroeven zijn dikker uitgevoerd waardoor ze minder snel breken. De schroeven hebben een iets kleinere kop waardoor ze beter verzinken.Deze schroeven kunnen ook gebruikt worden voor hardhouten schuttingen.