Wat is potdekselen?

Potdekselen is een techniek waarbij planken met overlap bevestigd worden. Het wordt gebruikt bij het maken van schuttingen, maar ook als gevelbekleding van bijvoorbeeld tuinhuisjes of schuren. Potdekselen geeft niet alleen een stoere, sfeervolle uitstraling, maar zorgt ook voor een goede afwatering.

Potdekselplanken monteren: Verschillende manieren voor potdekselplanken schroeven
Bekijk direct onze potdekselschroeven

Potdekselen of Zweeds rabat?

Het verschil tussen potdekselen en Zweeds rabat zit in de plank die gebruikt wordt. Een standaard potdekselplank is een gewone plank die overal even dik en breed is. Een Zweeds rabatdeel heeft een inkeping aan de onderkant en neemt geleidelijk aan in dikte af. Bij zowel potdekselen als Zweeds rabat overlappen de planken, maar met Zweeds rabat liggen ze iets strakker op elkaar. Hierdoor krijg je een vlakker resultaat. Welke soort plank je gebruikt is afhankelijk van hoe je wilt dat je schutting of gevel eruit komt te zien.

Naast potdekselplank en Zweeds rabatdelen zijn er nog andere soorten planken waarmee je kunt potdekselen. Zo heb je bevelsiding planken en halfhouts rabatdelen. Bevelsiding planken lijken erg op potdekselplanken, alleen nemen ze geleidelijk af in dikte. Qua resultaat zit je met bevelsiding planken tussen potdekselplanken en Zweeds rabatdelen in. Halfhouts rabatdelen hebben een inkeping aan de onderkant en zijn aan de bovenkant zo gesneden dat ze in de inkeping vallen. Hierdoor krijg je een vrijwel vlak resultaat.

Hoe moet ik potdekselen?

Voor het beste resultaat bevestig je je potdekselplanken of Zweeds rabatdelen met potdekselschroeven. Dit zijn zelfborende schroeven die gemaakt zijn van RoestVastStaal of behandeld zijn met een Anti-Roest coating. Hierdoor zijn ze bestand tegen alle weersomstandigheden. Bij Schroef.nl vind je ook zwarte potdekselschroeven. Er is slechts 1 schroef per plank per paal nodig. Voor de schroeflengte geldt deze vuistregel:

De lengte van de schroef is de dikte van de plank(en) tot aan de paal x2

Om te potdekselen bevestig je eerst de onderste plank. Daarna werk je naar boven toe. Bij potdekselplanken zonder inkeping bevestig je de schroef net boven de onderliggende plank. Hierdoor geef je de planken de ruimte om te werken. Bij Zweeds rabatdelen met inkeping plaats je de schroef in het dikke gedeelte van de plank, boven de inkeping. Daarnaast is het belangrijk om minstens 2 mm ruimte tussen de planken te laten zodat het hout kan werken.

Om te voorkomen dat de schroeven doldraaien gebruik je een passend schroefbit.  Wil je meer weten over het bevestigen van schuttingplanken of gevelbekleding? Kijk dan in onze klushulp!

Onze potdekselschroeven