Gratis verzending vanaf € 50,-
Bouwlamp kopen? Hier moet je op letten!
Wil je in de donkere maanden van het jaar ook gewoon door kunnen klussen? Werp licht op je klus met een bouwlamp! Zo creëer je de juiste hoeveelheid licht voor elke klus. Weet je niet welke bouwlamp je nodig hebt? Schroef.nl zit een aantal tips op een rij zodat jij weet waar je op moet letten als je je nieuwe bouwlamp uit gaat zoeken.
10x populaire bouwlampen
Welke bouwlamp is geschikt voor mijn klus?
Welke lamp het beste bij jou past is afhankelijk van waar je de lamp voor gaat gebruiken. Voor het verlichten van je terrein gebruik je namelijk een heel andere lamp dan voor het werken in een krappe ruimte. Er zijn twee belangrijke vragen die je jezelf moet stellen: hoe groot is de ruimte die ik wil verlichten en hoe vaak wil ik de lamp verplaatsen?
Hoe groot is de ruimte die verlicht moet worden?
Groot
Voor een grote ruimte, zoals een erf of bouwterrein, kies je een vaste bouwlamp met hoge lichtopbrengst. Zo kan het hele terrein met een kleine hoeveelheid lampen goed verlicht worden. Zoek je een lamp voor terreinverlichting ’s nachts? Kies dan een lamp met groene verlichting. Dit zorgt voor minder lichtvervuiling, wat beter is voor de natuur en minder overlast geeft voor de buren.
Gemiddeld
Voor een gemiddelde ruimte, zoals een woonkamer of keuken, kun je veel verschillende soorten lampen gebruiken. Over het algemeen is een bouwlamp van minstens 1000 lumen ruim voldoende. Het kan handig zijn om een werklamp met verschillende standen lichtsterkte te kiezen, zodat je hem afhankelijk van de ruimte harder of zachter kunt zetten. Zo blijft hij lekker veelzijdig.
Klein
Voor een kleine ruimte, zoals een kruipruimte of toilet, gebruik je een kleine werklamp zonder snoer. Een LED zaklamp die makkelijk op te hangen is of stabiel blijft staan geeft meestal al meer dan voldoende licht voor de hele ruimte. Heb je geen plek om een zaklamp neer te zetten en wil je toch je handen vrij houden? Kies dan voor een hoofdlamp. Zo kan jij veilig en eenvoudig aan de slag!
Hoe vaak gaat de lamp verplaatst worden?
Weinig
Wil je langere tijd hetzelfde stuk verlichten, bijvoorbeeld bij een grote verbouwing, dan kun je het beste een lamp ophangen. Zo staat hij niet in de weg maar is je terrein wel verlicht. Onze Klasse 1 lampen zijn bijvoorbeeld geschikt om op te hangen boven de 2,5 meter. Ben je op zoek naar een permanente lamp voor aan de muur? Kijk dan eens bij onze wandlampen. Een tijdschakelaar met schemerfunctie zorgt ervoor dat de lamp alleen aan gaat als het ook echt donker is.
Veel
Ben je van plan de werklamp vaak te verplaatsen, bijvoorbeeld omdat je in meerdere ruimtes aan het werk bent? Met een lamp op accu of statief gaat dit eenvoudig en daardoor zijn ze erg veelzijdig. Een bouwlamp op accu heeft als voordeel dat je hem gewoon op de grond neer kunt zetten en dat hij geen snoer heeft. Zo kun je er niet over struikelen! Een bouwlamp op statief heeft daarentegen als voordeel dat je de hoogte kunt veranderen. Welke je moet kiezen hangt volledig van jouw voorkeur af!
Wat betekent Lumen, Watt en Lux?
Lumen, Watt en Lux zijn alle drie maten voor de hoeveelheid licht die een lamp geeft. Bij halogeenlampen stond vaak vermeld hoeveel Watt ze waren, maar dit zegt eigenlijk alleen iets over hoeveel energie de lamp verbruikt. LED lampen zijn een stuk energiezuiniger dan halogeenlampen. Zo geeft een LED lamp van 100 Watt evenveel licht af als een halogeenlamp van 1000 Watt. Daarom wordt er tegenwoordig voor gekozen om de hoeveelheid lumen of lux te vermelden. Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt in alle richtingen. Hoe meer lumen, hoe meer licht de lamp afgeeft. Lux staat voor de hoeveelheid lumen per m2. Wil je een felle lamp hebben, dan zoek je er dus één met een hoog lumen of lux.
Naast de sterkte van de lamp is ook de kleurtemperatuur van de lamp belangrijk. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe koeler het licht is. Voor werklampen wordt vaak gekozen voor koud wit licht. Bij deze temperatuur kun je namelijk alle details van je werk zien. Daarnaast wordt het vaak als rustiger aan de ogen ervaren.
Moet ik een klasse 1, 2 of 3 bouwlamp gebruiken?
Bij het verlichten van een bouwplaats gelden bepaalde regels. Je mag namelijk niet elke lamp overal ophangen of aansluiten op het lichtnet. Om aan te geven wanneer je een bouwlamp mag gebruiken worden ze ingedeeld in drie klassen.
Klasse 1 bouwlampen
Klasse 1 bouwlampen zijn lampen die niet binnen handbereik geplaatst mogen worden. Ze moeten minimaal op 2,5 meter hoogte aan een vaste opstelling bevestigd worden. Dit kan een muur, wand of uitgeschoven statief zijn. Een klasse 1 lamp is stof- en spatwaterdicht met een minimale beschermingsgraad IP54. Hij is enkelvoudig geïsoleerd en je sluit hem aan op het lichtnet met een drie-aderige aansluitkabel voorzien van randaarde.
Klasse 2 bouwlampen
Als je de bouwlamp binnen handbereik ophangt dan moet je een klasse 2 lamp gebruiken. Deze lampen mag je tijdens het werk verplaatsen, waardoor ze veel gebruikt worden. Je sluit ze aan op het lichtnet met een twee-aderige aansluitkabel van minimaal 5 meter. Ook deze lampen hebben een minimale beschermingsgraad IP54. De lamp is dubbel geïsoleerd en voorzien van een CE-markering en Kema Keur.
Plaats je de lamp op een statief? Dan moet deze geïsoleerde handvaten hebben en mag hij niet omvallen op een helling van 15 graden!
Klasse 3 bouwlampen
Klasse 3 bouwlampen zijn geschikt om te gebruiken in nauwe, geleiden ruimtes, zoals kelders of ketels. Deze lamp moet aangesloten worden op een veiligheidstransformator met een uitgangsspanning lager dan 50 Volt. Deze veiligheidstransformator moet buiten de ruimte en boven de vloer geplaatst worden. Gebruik je ook elektrisch gereedschap? Dan moet je een scheidingsformator gebruiken.