Verschillende soorten schroeven

Er zijn veel verschillende soorten schroeven, die elk voor een ander doeleinde ontworpen zijn. Maar waar worden al die schroeven dan voor gebruikt? En waarom zijn ze daar zo geschikt voor?

Schroef.nl heeft een overzicht gemaakt van alle soorten schroeven in ons assortiment. 

 

Welke types schroef zijn er?

Gipsplaat vastzetten doe je met gipsplaatschroeven. De speciale kop van de gipsplaatschroeven zorgt er namelijk voor dat het papier van de gipsplaten niet gaat rafelen. Het beste is om hierbij een speciaal bitje te gebruiken, zodat de schroef goed op het bitje blijft zitten en de gipsplaat niet kapot maakt. 

Potdekselschroeven zijn speciaal ontworpen voor het monteren van rabat- of potdekselplanken en schuttingplanken. Deze zelfborende schroef heeft een speciale diamond-point. Dit is een driehoekige boorpunt, waarmee je tot aan twee centimeter van de rand van de plank zonder voorboren kan inschroeven zonder het hout te splijten! De kleine cilinderkop zorgt voor een nette afwerking op hout. Wij hebben zowel bronzen als zwarte potdekselschroeven in ons assortiment. 

Wil je weten wat potdekselen is? Klik dan hier!

Trespa© schroeven zijn gevelschroeven voor Trespa© HPL (High Pressure Laminate) platen en ander gekleurd plaatmateriaal. Dit zijn gekleurde RVS schroeven zodat je gevelbeplating met de juiste kleur schroef kunt monteren. Trespa© schroeven zijn leverbaar in alle RAL kleuren. Standaard hebben wij de meest gangbare RAL kleuren op voorraad, maar wij kunnen elke kleur voor je bestellen!

Afstandschroeven worden gebruikt om twee houtdelen spanningsvrij en stevig op afstand van elkaar te bevestigen, zonder gebruik te hoeven maken van uitvulblokjes of wiggen. Ze zijn te gebruiken voor hout en metaal constructies, montage van raam- en deurkozijnen en onderconstructies aan wanden en gevels. 

Kijk in deze tabel om erachter te komen welke maat afstandschroef je nodig hebt voor je klus. 

MDF schroeven zijn ontworpen om te gebruiken in MDF, spaanplaat en andere plaatmaterialen. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden bij het maken van meubels en voor andere interieurbouw klussen. Met deze schroeven kun je zonder voorboren in MDF schroeven zonder te splijten en zonder verdikkingen aan de zijkant van het plaatmateriaal. Dit kan zelfs in de kopse kant van MDF platen!

Wil je meer weten over het werken met MDF? Klik dan hier!

Achterwandschroeven zijn gemaakt voor de bevestiging van achterwanden van kasten en keukenkastjes en andere dunne platen. Ze hebben een grote kop met aaneengesloten ring waardoor de achterwand stevig bevestigd wordt. 

Installatieschroeven zijn de perfecte schroef voor veel installatie toepassingen, je hoeft alleen maar te boren, in te schroeven en klaar! Deze schroeven zijn in bijna alle bouwmaterialen te gebruiken zonder plug, omdat de draad zich in het materiaal snijdt. Hierdoor zijn ze uitstekend te gebruiken voor montage van inbouwdozen, schakelaars, kabelgoten etc.

Vlonderschroeven zijn ontworpen voor het maken van een vlonder of terras. Door de lengte en dikte van de schroef is hij uitermate geschikt om je vlonder of terras stevig vast te zetten. Wij hebben zowel RVS vlonderschroeven als vlonderschroeven met anti-roest coating. Door de zelfborende punt is de schroef in veel gevallen te verwerken zonder voorboren. 

Wil je weten hoe je een vlonder of terras moet aanleggen? Klik dan hier!

Kozijnschroeven zijn uitermate geschikt voor het monteren van kozijnen zonder het gebruik van een plug. Deze schroeven zorgen voor een snelle bevestiging van kozijnen in steen, beton en hout. Gebruik voor de montage van houten kozijnen een kozijnschroef met cilindrische kop en voor de montage van kunststof kozijnen een schroef met platkop. 

Plaatschroeven worden gebruikt bij bevestiging in metaal. Wij hebben zowel zelftappende schroeven als zelfborende schroeven. Zelftappende plaatschroeven moeten worden voorgeboord, maar door de schroefdraad van gehard staal snijden ze hun eigen schroefdraad in de staalplaat als ze worden ingeschroefd. Zelfborende schroeven zijn zelftappende schroeven met een boorpunt, waardoor ze hun eigen boorgat boren.

Vloerschroeven zijn speciaal ontwikkeld voor het leggen van een massief houten vloerplanken. De speciale fixeerdraad zorgt voor een stevige montage van de vloerplank. De schroef heeft een kleine platkop zodat hij optimaal in het hout kan verzinken en is zonder voorboren te gebruiken. Bovendien vermindert de vloerschroef krakende geluiden in de vloerconstructie.

Wil je meer tips om een krakende vloer te verhelpen? Klik dan hier!

Beslagschroeven zijn ontwikkeld voor het bevestigen van raam- en deurbeslag en zijn ook uitermate geschikt voor het afstellen van scharnieren. De extra kleine schroefkop voorkomt dat de zinklaag van het beslag beschadigd raakt tijdens het inschroeven. De speciale boorpunt voorkomt splijten van het hout en zorgt daarmee voor een hoge uittrekwaarde van de schroef. 

Wil je weten hoe je zelf deurbeslag kan plaatsen? Klik dan hier!

Glaslatschroeven zijn speciaal ontworpen om zonder problemen glaslatten en andere latjes of plinten vast te schroeven. Het zijn dunne schroefjes met een boorpunt, waardoor voorboren niet nodig is. Door de kleine lenskop met freesribben onder de kop zorgen glaslatschroeven voor een mooie afwerking.