done

Gratis verzending vanaf € 50,-

done

Voor 16:00 uur besteld, vandaag verzonden

done

Persoonlijk advies

done

Gratis verzending vanaf € 50,-

done

Voor 16:00 uur besteld, vandaag verzonden

done

Gratis verzending vanaf € 50,-

done

Voor 16:00 uur besteld, vandaag verzonden

done

Persoonlijk advies

Schroef.nl geeft een stap-voor-stap uitleg voor het maken van een hotuen vlonder voor in de tuin. Bij ons vind je naast vlonder schroeven ook andere benodigdheden voor het maken van een terras, zoals vlonderpads, verzinkboren en T-stukjes. 

Bekijk direct de benodigdheden

Vlonder maken – stap voor stap:

Ondergrond en regelwerk

  1. De ondergrond waar de vlonder opkomt moet goed vlak zijn. Wij raden aan om dit te doen met een laag stabilisatiegrond. Graaf hiervoor 20 centimeter af en plaats hier de stabilisatiegrond op. Zorg dat de grond vlak ligt.
  2. Leg het anti-worteldoek op de stabilisatiegrond.
  3. Plaats betonnen stoeptegels op de ondergrond. Door tegels te gebruiken creëer je een groter draagvlak voor de hardhouten balken van de vlonder. De tegels leg je waar de hardhouten balken van het regelwerk komen te liggen. In de lengte van de balk leg je de tegels zo dat ze maximaal 1 meter uit elkaar liggen. De balken leg je maximaal 0,5 meter uit elkaar. Omdat je de balken in het midden van de tegel legt meet je ook vanuit het midden van de tegel.
  4. Nu is het tijd om het regelwerk te maken. Leg in het midden van elke tegel een vlonderpad. De vlonderpads komen tussen de tegel en de hardhouten balken. Deze vlonderpad zorgt er niet alleen voor dat het regelwerk stabiel en geluidsarm is, hij voorkomt ook dat de balken gaan rotten. Leg de hardhouten balken op de vlonderpads. Check met behulp van een waterpas of het regelwerk waterpas ligt. 

Vlonder maken

  1. Nu het regelwerk ligt kunnen de vlonderplanken gemonteerd worden. Op iedere balk, onder en tussen elke vlonderplank, leg je een rubberen T-stukje. Deze T-stukjes creëren een luchtlaag tussen de plank en het regelwerk. Dit voorkomt dat het hout gaat rotten en zorgt ervoor dat de vlonderplanken kunnen blijven ‘werken’. Daarnaast verminderen de T-stukjes het contactgeluid van de planken. Hierdoor ligt je vlonder stil en stabiel.
  2. Leg de vlonderplanken op de balken. Maak je je vlonder langer dan de vlonderplank lang is? Laat dan de naden verspringen. Dit zorgt voor een mooier effect. Gebruik je hardhouten vlonderplanken dan boor je de plank voor met een hardhoutboor. Dit voorkomt dat het hout gaat splijten en zorgt ervoor dat de schroeven niet beschadigd raken. Dit is zeker belangrijk als je vlonderschroeven met anti-roest coating gebruikt. Wil je dat de vlonderschroef in de plank verzinkt? Gebruik dan een verzinkboor.
  3. Schroef de vlonderplanken vast op het regelwerk met twee vlonderschroeven per balk.
Vlonder maken met Dynaplus vlonderschroeven. Gebruik voor het regelwerk vlonder (vlonder fundering) vlonderpads en rubberen t-stukjes als afstandhouders vlonderplanken. Vlonder maken op zand is op deze manier ook mogelijk.

Wat heb ik nodig om een vlonder te maken?

Per vierkante meter

Wil je makkelijk berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt?

Maak dan gebruik van de Spax vlonder configurator!

Overige benodigdheden

Heco Schroeven 6,0X180 Deeldraad Torx T-30 Verzinkt van Heco te koop bij Schroef.nl. Art.nr: 69430

Heco clipperset

Met de clipperset van Heco maak je zelf heel eenvoudig een vlonder. De schroeven bevestig je onzichtbaar aan de onderkant van de plank. Hierna draai je de plank om en monteer je hem met de montagepunten van de clippers op de onderconstructie. De clipperset zorgt ervoor dat er tussen elke plank evenveel ruimte zit. Daarnaast is er voldoende ruimte voor de planken om te werken en te ventileren. De set wordt geleverd met de clippers en de bijbehorende schroeven, zodat je direct aan de slag kunt. Een vlonder maken wordt zo een eitje!

De beste vlonderschroeven

Ga direct naar alle vlonderschroeven
- 20%
Oorspronkelijke prijs was: €50,75.Huidige prijs is: €40,60.
- 20%
Oorspronkelijke prijs was: €36,15.Huidige prijs is: €28,92.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €39,93.Huidige prijs is: €35,94.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €24,49.Huidige prijs is: €22,05.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €40,17.Huidige prijs is: €36,15.
- 20%
Oorspronkelijke prijs was: €29,38.Huidige prijs is: €23,50.
- 20%
Oorspronkelijke prijs was: €42,81.Huidige prijs is: €34,24.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €47,55.Huidige prijs is: €42,80.
- 10%
Oorspronkelijke prijs was: €33,81.Huidige prijs is: €30,43.
- 20%
Oorspronkelijke prijs was: €26,18.Huidige prijs is: €20,95.