Hoe maak ik een vlonder?

Een stap-voor-stap uitleg voor het maken van een vlonder voor in de tuin. Of maak het je zelf nog makkelijker en ga naar de Spax vlonder configurator

Vlonder maken met Dynaplus vlonderschroeven. Gebruik voor het regelwerk vlonder (vlonder fundering) vlonderpads en rubberen t-stukjes als afstandhouders vlonderplanken. Vlonder maken op zand is op deze manier ook mogelijk.

Wat heb ik nodig om een vlonder te maken?

Per vierkante meter

Overige benodigdheden

 • Vlonderplanken
 • Hardhouten balken
 • Betontegels 30×30
 • Anti-Worteldoek
 • Stabilisatiezand
 • Gereedschap

Vlonder maken – stap voor stap:

Ondergrond 

 1. De ondergrond waar de vlonder op komt moet goed vlak zijn. Wij raden aan om dit te doen met een laag stabilisatiegrond van ongeveer 20 centimeter. Graaf hiervoor 20cm af en plaats hier de stabilisatiegrond (zoals wit zand) op.
 2. Leg het anti-worteldoek op de stabilisatiegrond.
 3. Plaats betonnen stoeptegels op de ondergrond. Hiermee creëer je een groter draagvlak voor de hardhouten balken van de vlonder. 
 4. Leg tussen de stoeptegels en hardhouten balken een vlonderpad. Dit voorkomt rotten van het hout en zorgt voor een stabiel en geluidsarm regelwerk. 

Vlonder maken

 1. Leg de balken neer op de vlonderpads
 2. Plaats op iedere balk, en tussen en onder iedere vlonderplank, een rubberen T-stukje. Dit creëert een luchtlaag tussen de plank en het regelwerk wat rotten van het hout voorkomt en zorgt dat de vlonderplanken kunnen blijven ‘werken’. Daarnaast reduceren de T-stukjes het contactgeluid van de planken zodat de vlonder stil en stabiel is. 
 3. Leg de vlonderplanken op de balken.
 4. Schroef de vlonderplanken vast op het regelwerk met twee vlonderschroeven per balk.
Ga naar alle vlonderschroeven