Gratis verzending vanaf € 50,-
Tips voor klusveiligheid
Als je gaat klussen is veiligheid nummer één. Of je nu een doorgewinterde klusser bent of net begint met doe-het-zelven, het naleven van veiligheidsmaatregelen is essentieel om ongelukken te voorkomen. Schroef.nl geeft je enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw klusprojecten niet alleen succesvol, maar ook veilig zijn.
1. Gebruik de juiste uitrusting
Voordat je aan een klus begint is het belangrijk om de juiste veiligheidsuitrusting te hebben. Denk hierbij aan een goede veiligheidsbril, gehoorbescherming en stofmaskers om jezelf te beschermen tegen dampen, harde geluiden en losvliegende schilfers. Met goed passende werkhandschoenen, werkkleding en werkschoenen bescherm je je lijf verder. Werk je veel op je knieën? Dan kunnen kniebeschermers helpen om je knieën te beschermen.
2. Ken je gereedschap
Een van de meest voorkomende oorzaken van klus-ongelukken is het onjuist gebruik van gereedschap. Check voordat je begint of al je gereedschap in goede staat verkeert. Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen hoe je je gereedschap correct gebruikt. Hier kun je bijvoorbeeld de handleiding voor lezen of een video over kijken. Kijk extra goed uit met krachtige elektrische gereedschappen, zoals boormachines of cirkelzagen.
3. Werk in een goed verlichte en geventileerde ruimte
Een goed verlichte en geventileerde werkruimte vermindert het risico op ongelukken aanzienlijk. Door voldoende licht te hebben kun je goed zien wat je aan het doen bent. Dit kan door een bouwlamp neer te zetten, maar ook een zaklamp of hoofdlamp kunnen handig zijn als je niet zo veel ruimte hebt. Een goed geventileerde ruimte zorgt ervoor dat de concentratie stof en dampen laag blijft. Hierdoor blijft je zicht vrij en voorkom je dat je schadelijke dampen inademt.
4. Beheers elektrische veiligheid
Elektriciteit is een groot risico bij het klussen. Controleer altijd de staat van verlengsnoeren en elektrisch gereedschap voordat je ze gebruikt. Als het snoer beschadigd is kun je het niet gebruiken. Schakel gereedschap altijd uit voordat je boortjes of zaagbladen verwisseld of instellingen veranderd.
5. Houd je werkplek georganiseerd
Een rommelige werkplek vergroot het risico op struikelen en vallen. Houd je gereedschap georganiseerd door een gereedschapskoffer te gebruiken. Ruim rotzooi en ongebruikt materiaal direct op. Zo werk je niet alleen veiliger, maar ook efficiënter!
6. Wees voorbereid op noodgevallen
Ook als je uitkijkt kan er soms iets misgaan. Zorg ervoor dat je een EHBO-kit binnen handbereik hebt en weet hoe je basis EHBO-procedures moet uitvoeren. Ook is het belangrijk om te weten waar de meterkast en de dichtstbijzijnde nooduitgang is.
Veilig klussen is geen kwestie van geluk hebben, maar van voorbereiding. Door de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, de juiste uitrusting te gebruiken en goed op de hoogte te zijn van procedures kun je onbezorgd klussen. Veiligheid staat altijd voorop, dus neem de tijd om jezelf te beschermen en een veilige omgeving te creëren voor al je klussen.