Welke hengen en duimen moet ik gebruiken? 

Door je tuinpoort of hek op de juiste manier op te hangen zorg je er voor dat hij gemakkelijk open en dicht gaat. Dit kan door gebruik te maken van het juiste tuinbeslag, specifiek de juiste hengen en duimen. Er zijn verschillende soorten hengen en duimen die in verschillende situaties gebruikt kunnen worden. Om jou te helpen de perfecte duim en heng te kiezen heeft Schroef.nl hieronder een overzicht gemaakt van alle soorten in ons assortiment!

Welke hengen Welke duimen

Wat zijn hengen en duimen?

Het scharnierend deel van een tuinpoort wordt ook wel een heng genoemd. In principe is een heng een verlengd scharnier, wat soms uit één en soms uit twee delen bestaat. Kruishengen en staarthengen hebben twee delen die aan elkaar bevestigd zitten. Duimhengen daarentegen worden samen met een duim gebruikt. De duimheng is het lange gedeelte wat op de deur bevestigd wordt, terwijl de duim op het hekwerk of aan de muur geschroefd wordt. Duimhengen hebben een oog aan het uiteinde, wat tijdens het ophangen over de duim geplaatst worden. Hiermee vormen ze samen een scharnierend deel.

Welke hengen zijn er?

Hengen worden in verschillende stijlen gemaakt. Zo zijn er duimheng zwart en duimheng verzinkt. Duimhengen hebben meestal een afgerond uiteinde, maar er zijn ook duimhengen met punt of met sier afwerking.  De lengte van de heng is afhankelijk van de deur. Als vuistregel geldt dat de lengte van de heng ongeveer 2/3 van de breedte van de deur is.

Duimhengen met verzet

De heng met verzet heeft een kleine bocht die gelijk is aan de dikte van de duim. Hierdoor komt de deur vlak van de tuinpaal te hangen. Dit vlakke resultaat zorgt er voor dat de duimheng met verzet het meest gebruikt wordt.

Duimhengen met bocht

De heng met bocht heeft een grote bocht. Hij wordt, vanaf de duim gekeken, vaak aan de achterkant van de deur gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat je poort meer in het midden van de paal valt. Wanneer je een erg dikke tuinpaal gebruikt kan je hem ook aan de voorkant van de deur monteren, dan functioneert hij hetzelfde als een duimheng met verzet. 

Duimhengen vlak

Deze vlakke hengen lopen geheel recht zonder verloop. Aangezien de duim meestal op de tuinpaal gemonteerd wordt komt je poort een klein stukje voor de paal te hangen. Je krijgt dus geen vlakke montage wanneer je een vlakke duimheng gebruikt. 

Kruisheng

Bij een kruisheng zitten de duim en de heng in feite aan elkaar vast. Ze hebben een vlak plaatje dat op de tuinpaal bevestigd wordt. Je hoeft dus geen losse duim te monteren. Het draagvermogen van de kruisheng is lager dan dat van de duimheng, maar ze zijn zeer geschikt voor het ophangen van een lichter hek.

Staartheng

De staartheng functioneert hetzelfde als de kruisheng, hij ziet er alleen anders uit. Staarthengen hebben aan beide kanten van het scharnierpunt taps toelopende bladen.

Enkele van onze hengen:

Welke duimen zijn er?

Plaatduim

Plaatduimen bestaan uit een duim op een achterplaat. De achterplaat wordt vastgeschroefd op de tuinpaal of aan de muur. Er zijn naast de standaard plaatduim ook andere soorten verkrijgbaar. Zo zijn er verstelbare plaatduimen, waarmee je de poort naar binnen en buiten kan stellen zodat hij hoe dan ook goed hangt. Ook is er een plaatduim waarbij de afstand tussen de plaat en de duim groter is. Dit kan handig zijn wanneer de tuinpaal wat achter de gevel staat. Zo kan de poort namelijk alsnog met de gevel gelijk hangen.

Klauwduim

Klauwduimen hebben twee klauwen die in de muur mee gemetseld worden. Je gebruikt ze dus wanneer je een poort aan een heel of halfsteens muur wilt hangen en deze muur nog gemetseld moet worden. Het is erg belangrijk om er op te letten dat de klauwduim recht gemonteerd wordt.

Moerduim

Moerduimen hebben een lang schroefdraad. Deze wordt door de muur of paal geplaatst en aan de andere kant met een moer vastgezet. 

Schroefduimen

Schroefduimen worden in de tuinpaal geschroefd.

Enkele van onze duimen:

- 15%
6,68
- 15%
6,67
- 15%
3,46
- 30%
4,36
- 15%
- 30%
Uitverkocht
4,08
Meer info
- 15%
8,05