Tuinhek plaatsen 

Om je tuin goed af te sluiten heb je een tuinhek nodig. Een tuinhek maakt je tuin daarnaast ook helemaal af. Schroef.nl heeft een aantal tips voor je op een rij gezet zodat je zelf stevig een tuinhek kan plaatsen.

Bepaal voordat je de benodigdheden gaat aanschaffen waar je het tuinhek wilt plaatsen. Hierdoor weet je, naast de juiste afmetingen, ook of er nog andere dingen zijn waar je rekening mee moet  houden. Als voorbeeld: de grond waar je je tuinhek wilt plaatsen loopt af. Kies je ervoor om je tuinhek recht te plaatsen of laat je hem ook aflopen? Wanneer je je tuinhek recht wilt plaatsen zal je de grond iets moeten ophogen en moet je dus extra materialen aanschaffen.

Wat heb ik nodig om een tuinhek te plaatsen?

 • Tuinhekken
 • Tuinhekdeur
 • Houten gefreesde palen
 • Tuinhekbeslag
 • Scharnieren

Tuinhek plaatsen – stap voor stap

 1. Bepaal waar de palen komen te staan. Dit is afhankelijk van de grootte van je tuinhekken. Je graaft de gaten voor de palen met de grondboor. Nadat de paal in de grond staat sla je hem in met de paalhamer. Zorg ervoor dat de palen netjes op één lijn staan en dat ze even hoog zijn. Als je een lange waterpas hebt kun je deze direct op twee palen leggen, anders kan je er eerst een plank onder leggen.
 2. Zet de grondpalen vast met snelbeton. Hierdoor staan je palen direct stevig in de grond. Wil je geen snelbeton gebruiken dan vul je het gat op met de uitgegraven grond en stamp je deze goed aan met de schop/spade of met de paalhamer. Het duurt in dit geval een paar maanden voordat de paal echt stevig staat omdat de grond zich nog om de paal moet zetten.
 3. Plaats het tuinhek tussen de palen. Zet het vast met de accuboormachine en de tellerkopschroeven. Denk erom dat je het juiste bitje gebruikt zodat de schroeven niet beschadigd raken. Het is belangrijk schroeven te gebruiken die geschikt zijn voor outdoor gebruik. Zo voorkom je dat de schroef gaat roesten, zwak wordt en afbreekt zodra het hout gaat werken. Gebruik dus RVS schroeven of schroeven met Anti-roest coating.
 4. Nu is het tijd om de tuinhekdeur te plaatsen. Eerst monteer je de scharnieren op de houten tuinhekdeur. Vervolgens schroef je de scharnieren op de paal. Bepaal eerst welke kant de deur op moet draaien zodat je de scharnieren op de juiste manier kunt monteren.
 5. Stel de scharnieren af zodat het hek recht hangt. Vervolgens zet je de tuinbeslagschroeven goed vast.
 6. Plaats het slot op de tuinhekdeur. Welk soort slot je gebruikt is afhankelijk van jouw voorkeur. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een gegalvaniseerd of zwart gecoat boerenklinkstel.

Tips

 • Begin met het houten tuinhek plaatsen altijd eerst met de eerste en laatste paal (de eindpalen). Daarna plaats je de palen die er tussenin vallen. Zo staan de palen altijd goed verdeeld.
 • Plaats het tuinhek niet direct op de grond, maar iets daarboven. Op deze manier kan er geen vocht in het hout trekken, waardoor de kans op houtrot afneemt. Zo kun je langer genieten van je tuinhek!
 • Blijf controleren of het tuinhek nog waterpas staat. Controleer niet alleen of het tuinhek horizontaal waterpas staat, het is net zo belangrijk dat het houten tuinhek verticaal waterpas staat.

Gebruik het juiste bevestigingsmateriaal

Voor het monteren van tuinbeslag, zoals hengen en scharnieren, raden wij aan om tuinbeslag schroeven te gebruiken. Door tuinbeslag schroeven te gebruiken hoef je niet meer te prutsen met slotboutjes waarbij er nauwkeurig afgemeten en voorgeboord moet worden.

Tuinbeslagschroeven zijn voorzien van een diamond point, waardoor voorboren niet nodig is. De schroeven hebben een anti-roest coating waardoor ze optimaal beschermd zijn tegen corrosie. De schroeven zijn extra dik en dus goed te gebruiken in hardhout.

Ga naar alle tuinbeslag schroeven