Gespleten hout ziet er niet alleen lelijk uit, maar verzwakt ook de houtconstructie. Daarom is het ontzettend belangrijk om scheuren in hout te voorkomen. Dit kan door het hout voor te boren voordat de schroef ingedraaid wordt. Ook kun je schroeven gebruiken die zelf voorboren.

Bekijk direct schroeven van:

Dynaplus Ivana Spax Heco Woodies

Splijttest

Dynaplus laat in deze video zien hoe zij een splijttest uitvoeren. Tijdens deze test wordt gekeken welke schroeven ervoor zorgen dat het hout splijt en welke dit juist voorkomen. De schroef wordt dicht bij de rand ingedraaid, zodat goed te zien is of het hout splijt. De test wordt uitgevoerd zonder het hout voor te boren. Dit gaf de volgende resultaten:

Spaanplaatschroef zonder boorpunt
Het hout splijt zodra de schroef ingedraaid wordt.

Spaanplaatschroef met snijpunt
Het hout splijt lichtelijk bij de aanzet.

Dynaplus universele schroef met boorpunt
Het hout splijt niet.

Voorboren

De meest betrouwbare manier om te voorkomen dat je hout splijt tijdens het schroeven is door het gat voor te boren. Door voor te boren creëer je namelijk ruimte voor de schroef. Vooral bij dunnere materialen, zoals latten en plinten, is er een grote kans op splijten, waardoor het handig is om voor te boren. Voorboren voorkomt niet alleen dat het hout splijt, het maakt daarnaast de kans dat de schroef afbreekt ook kleiner. Schroef.nl raadt aan om in hardhout altijd voor te boren. In zachthout is het niet altijd nodig, maar afhankelijk van de situatie wel aan te raden.

Je boort een gat voor met een houtspiraalboor of ander soort houtboor. Gebruik je hardhout? Let er dan op dat je een boor gebruikt die hiervoor geschikt is. Zorg ervoor dat je het geboorde gat altijd iets kleiner maakt dan de daadwerkelijke diameter van de schroef. Zo voorkom je dat hij los gaat zitten. Heeft je schroef een diameter kleiner dan 4 mm? Dan kun je het beste een priem gebruiken om een gaatje te maken. Boor het gat niet dieper dan de schroef lang is. Wil je dat de schroef wegvalt in het hout? Gebruik dan een verzinkboor.

Dynaplus schroeven

De schroeven van Dynaplus zijn te verwerken in verscheidene bouwmaterialen. Ze zijn zo ontwikkeld dat ze een optimaal schroefgemak leveren. Door de unieke boorpunt, de speciale schroefdraad en het transparante smeermiddel kunnen deze schroeven tot wel 50% sneller ingeschroefd worden. Daarnaast is het door de boorpunt niet nodig om voor te boren. Nog een bijkomend voordeel is dat de Dynaplus schroeven een lage indraaiweerstand hebben, waardoor je per acculading meer schroeven kunt verwerken. Zo ben je lekker snel klaar!

Dynaplus schroeven voorkomen dat hout splijt door de cross-sections boorpunt en gekarteld schroefdraad. Ze worden gemaakt van gehard koolstofstaal. Door het hardingsproces zijn ze niet alleen sterk, maar ook buigzaam. Hierdoor wordt de kans op afbreken geminimaliseerd. Dit geldt zowel tijdens het inschroeven als wanneer het hout gaat werken.

Spax 4CUT-punt

Spax schroeven met 4CUT-punt kunnen, afhankelijk van de houtsoort, gebruikt worden zonder voor te boren. De vierkante punt verdringt de houtvezels en zorgt ervoor dat de schroef snel aangrijpt. Zo wordt hout splijten voorkomen en het indraaimoment verlaagd. Spax en Schroef.nl adviseren om in hardhout toch voor te boren, ook wanneer de schroeven met 4CUT gebruikt worden.