Veelgestelde vragen | Producten

Lees hier onze veelgestelde vragen over onze producten. Heb je een vraag die er niet tussen staat? Neem dan contact met ons, dan helpen wij je snel verder! 

Bekijk onze veelgestelde vragen over producten

Kopen van schroeven en meer

Er zijn vele kwaliteiten van schroeven te koop. Onze schroeven zijn getest door SKH. Dit is een keurmerk dat nodig is om de schroeven te gebruiken in de timmer industrie en de bouw. Bij Schroef.nl koop je schroeven van professionele kwaliteit. Deze hebben het minste kans op splijten van je hout en een grote uitrek weerstand

Vaak heb je maar een paar bouten of moeren nodig. Je kan daarom bij ons bouten en moeren per stuk bestellen. Zo hoef jij niet te betalen voor producten die je toch niet gaat gebruiken!

Eigenschappen van schroeven

Dit is afhankelijk van de klus die je wilt doen. Het meest eenvoudige is om eerst te bepalen of je een binnen of buiten klus gaat doen. Voor de binnen klussen hebben wij Indoor schroeven. Dit zijn de meest voorkomende stalen schroeven, gegalvaniseerd en voldoen eigenlijk voor elke normale klus.

Voor buiten hebben wij de Outdoor serie. Deze zijn ofwel van RoestVastStaal of het zijn stalen schroeven met een coating. Het voordeel van de coating schroeven is dat deze aanzienlijk harder zijn en minder snel breken.

Elke schroef kan last krijgen van corrosie (roest) . Bij de RVS schroeven heb je hier de minste kans op. Maar ook onze gecoate schroeven blijven over het algemeen zonder roest. De gecoate (hardere stalen) schroeven zijn getest met een zoutsproeitest. Deze test laat zien dat de gecoate schroeven het over het algemeen net zo lang uithouden als de RVS schroeven voordat er corrosie optreedt.

Schroeven leveren een sterkere verbinding op dan spijkers, omdat ze dankzij de schroefdraad niet zo makkelijk uit het hout worden getrokken. Met een schroefboormachine is de klus bovendien snel geklaard. Schroeven zijn er in nóg meer soorten en maten dan spijkers. Één van de dingen waar je wel op moet letten is dat je het juiste bitje gebruikt voor de schroefkop.

Als vuistregel houden wij hier aan de dikte van het materiaal X 2½. Dus bij plaatmateriaal van 18 mm dik is dit 18 mm X 2½ = 45 mm lengte. De afmeting van een schroef wordt weergegeven als dikte van de steel onder de kop X lengte vanaf de rand van de kop.

Indoor schroeven zijn schroeven die overal gebruikt kunnen worden echter kunnen deze schroeven bij buitengebruik last krijgen van roestvorming. Voor buiten zijn de Outdoor schroeven ontwikkeld. Dit zijn stalen gegalvaniseerde schroeven voorzien van een extra coating laag om roest vorming te voorkomen. Uiteraard kan je buiten ook RVS schroeven gebruiken. RVS schroeven hebben wel het nadeel dat ze aanzienlijk zachter zijn dan stalen schroeven en snel kunnen breken.

Schroeven met een Philips kruiskop of een Pozidrive kruiskop hebben aanzienlijk minder aangrijppunten dan de Torx schroeven. Een Torx aansluiting gaat veel dieper de schroef in. Bij Torx schroeven is de kans dan je schroefbit doorschiet (en de kop van de schroef beschadigd) veel kleiner. Bij alle schroeven blijft dat je de schroefbit tijdig vervangt. Ook deze zijn aan slijtage onderhevig.

De vlonderschroeven zijn wat dikkere schroeven met een kleine, verzonken kop. Meestal kunnen de schroeven zonder voorboren direct in het hout gemonteerd worden. Echter is het voor het beste resultaat toch verstandig om de vlonderplanken voor te boren met een verzinkboortje. Zo weet je zeker dat de koppen niet uitsteken.

Alleen de kop van de Trespa© zijn gekleurd. Indien de hele schroef gekleurd zou zijn geeft dit problemen met het indraaien van de schroeven. De laklaag komt er van af zetten tijdens het indraaien en zorgt voor meer weerstand.

Gebruik van schroeven

Afhankelijk van de kwaliteit van de schroeven kunnen ze met het indraaien breken. Veel goedkope merken schroeven zijn van binnenuit ook gehard en zijn daardoor niet meer voldoende flexibel. Onze schroeven zijn van professionele kwaliteit en kunnen, vaak zonder voorboren, in vrijwel elke houtsoort gebruikt worden.

Schroeven kunnen ook na montage breken. Dit komt meestal door de werking van het hout (vochtige omgeving) en niet geheel de juiste montage. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om bij vlonderplanken voldoen tussenruimte te laten.

Een probleem dat ontstaat omdat je de schroef door de toplaag van de gipsplaat monteert. Gebruik hiervoor een schroefbit met kapje om dit probleem te voorkomen.

Er zijn meerdere manieren om een dolgedraaide schroef te verwijderen. Hoe je dit het beste kunt aanpakken lees je op onze Hoe verwijder ik een dolgedraaide schroef? pagina!

Een handige tool om doorgedraaide schroeven mee uit te draaien is een schroefverwijderaar.

Met een goede kwaliteit houtvuller of houtrotvuller is dit na uitharding geen probleem. Kijk maar eens bij onze lijmen & kitten.

Schroeven zijn normaal gesproken niet magnetisch. Gebruik je een magnetische bit houder of schroevendraaier dan wordt dit doorgegeven op de schroef.

Een boormachine of een boor/schroefmachine is normaal gesproken het handigst en werkt het snelst. Voor kleine schroeven kan het handig zijn om deze met een schroevendraaier in het hout te draaien.