Torx Schroeven

De schroeven met een Torx aandrijving hebben de kruiskop (pozidriv) schroeven vrijwel geheel vervangen. Een torx schroef bevat een stervormig gat met zes hoekpunten waar je een bijpassend gereedschap voor dient te gebruiken.

Ga direct naar:

Een selectie van onze torx schroeven

Torx schroeven

De schroeven met een Torx aandrijving hebben de kruiskop (pozidriv) schroeven vrijwel geheel vervangen. Een torx schroef bevat een stervormig gat met zes hoekpunten waar je een bijpassend gereedschap voor dient te gebruiken.

Torx schroeven van Ivana, Spax, Dynaplus en Heco.

Eenvoudige montage met torx schroeven

Het grootste voordeel van torx schroeven in dat er meer krachtoverdracht plaats vindt tussen een torx schroef en het gereedschap. Door het unieke zeshoekige design van de torx is er overigens ook minder kans dat het gereedschap uit de schroef schiet. Dit maakt montage van de schroef veel eenvoudiger.

Torx maten

De  maataanduiding van een torx schroef bestaat uit de hoofdletter T met daarachter een getal. De maten gaan van T1 tot en met T10, en deze worden opgevolgd door maten met tussenstappen van 5 (T15, T20, T25, etc.). Uitzondering is de stap van T25 en T30, hier zit nog de veelgebruikte maat T27 tussenin. 

RVS

RVS staat voor Roestvast staal. Het voordeel van RVS is dat deze schroeven bijna niet roesten doordat ze gemaakt zijn van een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De RVS schroeven worden daarom ook vaak voor buiten gebruikt. Het nadeel van RVS is dat ze minder sterk zijn dan andere schroeven, ze kunnen hierdoor eerder breken. Pas hiermee op, en boor bijvoorbeeld eerst voor voordat de RVS schroef geplaatst wordt. 

Voordeel torx schroeven

Het voordeel van torx schroeven is dat de overbrenging van de kracht op de schroef optimaler verloopt dan bij andere schroeven. Hierdoor schiet de schroevendraaier of de bit minder snel uit de torx schroef. Het gebruiken van torx schroeven zorgt er dus voor dat er sneller en veiliger gewerkt kan worden. 

Nadeel torx schroeven

Het grootste nadeel van torx schroeven is dat deze echt alleen met speciaal torx gereedschap in de juiste maat ingedraait kunnen worden. Dit komt door de bijzondere vorm van de schroef. Het is dus niet even mogelijk om een andere schroevendraaier te gebruiken voor het indraaien van de torx schroef. 

Gereedschap

Het is belangrijk om de juiste maat schroevendraaier of bit te gebruiken bij het inschroeven van de torx schroef, omdat alleen de maat die overeenkomt met de maat van de torx schroef de schroef in kan draaien. Er zijn verschillende gereedschappen die gebruikt kunnen worden voor het indraaien en losdraaien van de torxschroeven. Er zijn speciale torx schroevendraaiers, torxsleutels en torx bits of torxschroefbit voor in de schroefmachine. Afhankelijk van de hoeveelheid schroeven die ingedraait moeten worden en de snelheid, kan de keuze voor een van de drie gereedschappen gemaakt worden.